05.01.2011 Zdroj: Potravinářská komora ČR
V souvislosti s opětovným výskytem dioxinů ve vejcích, tentokrát původem ze SRN, upozorňuje Potravinářská komora ČR na nutnost častějších a přísnějších kontrol dovážených potravinářských výrobků a surovin ze strany příslušných kontrolních orgánů a plně podporuje urychlené přijetí připravovaného nařízení vlády o kontrole dovozů.
Po loňské podzimní aféře s výskytem salmonely v drůbežím mase původem z Polska (přečtěte si článek zde), které bylo dokonce zachyceno na našem území, jde v krátké době již o druhou aféru s drůbeží, ačkoliv se k nám takto kontaminovaná vejce ze SRN nedostala (více o výskytu dioxinů zde). Je více než zřejmé, že SVS by tedy měla zpřísnit kontroly ze zahraničí dovážených živočišných potravinářských výrobků i surovin, tak jak navrhuje připravované nařízení vlády o kontrole dovozů, na kterém s ministerstvem zemědělství Potravinářská komora ČR úzce spolupracuje. Z nařízení vyplývá například zvýšení efektivity kontroly dovozů, a to zejména díky povinnosti informovat v předstihu o dovážených zvířatech a surovinách živočišného původu, aby bylo možné vyhodnotit rizika apod.
Rovněž upozorňujeme na to, že podobné opatření přijalo v nedávné době Maďarsko. Nařízenío vysledovatelnosti a oznamovací povinnosti potřebných údajů při výrobě a prodeji potravin obsahuje především povinnou registraci tzv. prvního dovozového skladu, což se týká všech provozů výrobních, provozů v rámci obchodních sítí i gastro provozů. Dále musí dotčené subjekty hlásit jakýkoliv dovoz u vybraných potravin 2 dny dopředu, u ostatních jednou měsíčně tak, aby nekvalitní potravina byla zachycena již na úrovni skladu.
Potravinářská komora ČR v tomto kontextu zdůrazňuje kvalitu a, bezpečnost českých potravin, protože jsou na ně kladeny často daleko vyšší bezpečnostní nároky než v jiných evropských zemích, díky zachování řady přísnějších norem z dob před vstupem do Unie. Navíc potravinářské provozy v ČR jsou pod pečlivou kontrolou našich dozorových orgánů. Bezpečnost českých potravin ostatně potvrzuje další fakt, že Českou republiku nepostihla žádná z potravinových afér jako řadu ostatních států EU (dioxiny v irském hovězím mase, dioxiny v kuřatech v Belgii, salmonela v polském kuřecím mase apod.).
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.