13.05.2013 ČTK
Organizace spojených národů našla novou zbraň, jež by mohla pomoci v boji proti hladu. Jde o poživatelný hmyz, který už teď tvoří doplněk potravy pro zhruba dvě miliardy lidí.
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí.
Hmyz je podle FAO "mimořádně efektivní" při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu "hmyzího masa" jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem.
V současnosti se hmyz určený k jídlu většinou sbírá v lesích, chov je omezen. Podle FAO by však díky mechanizaci mohl chov prudce stoupnout. "(Chov hmyzu) je jednou z cest, jak zabezpečit dostatek potravin," uvedla FAO ve své zprávě. "Hmyz je všude a rychle se množí," dodala.
Podle FAO poskytuje hmyz kvalitní proteiny a výživné látky a je "mimořádně důležitý jako doplněk potravy podvyživených dětí". Může být i bohatý na železo, hořčík, zinek a další látky potřebné pro lidský organismus. Zpráva FAO také upozorňuje, že například některé kobylky jsou v Africe považovány za delikatesu a platí se za ně vysoké ceny.
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.