17.03.2021 Jana Čiháková
Pražští hygienici se ohradili proti tvrzením Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že po převzetí části pravomocí inspekcí od hygieniků neznali provozovatelé kontrolovaných podniků ani nejzákladnější povinnosti.
Podle mluvčího Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zbyňka Boublíka naopak musejí hygienici došetřovat stravovací provozy spadající do kompetencí SZPI, protože si v nich lidé stěžují na zdravotní potíže. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy inspekce vycházela pouze z údajů doložitelných z kontrolních materiálů.
SZPI od roku 2015 kontroluje část provozoven veřejného stravování, další část je pod kontrolou krajských hygienických stanic (KHS). "Po zahájení kontrol v roce 2015 v restauracích se ukázalo, že jejich stav je velmi zanedbaný, významná část provozovatelů si není vědoma ani nezákladnějších povinností a inspektoři byli nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav," uvedla v pondělí SZPI. Nyní kontrolují restaurace SZPI i KHS na základě vzájemných dohod, aby se jejich kontrolní činnost nedublovala.
Mluvčí SZPI dodal, že je možné, že v dalších letech, pokud bude inspekce kontrolovat i ty provozy, které jsou nyní pod KHS, chybovost vzroste, jako tomu bylo před šesti lety. Podle inspekce se podařilo za posledních šest let snížit chybovost provozovatelů u nejzávažnějších hygienických prohřešků o více než dvě třetiny.
Hygienikům se nelíbí hodnocení doby před přechodem části pravomocí pod SZPI. "Jde o dobu, kdy tento dozor vykonávaly výhradně orgány ochrany veřejného zdraví - krajské hygienické stanice. HSHMP je útočnou a arogantní dikcí tiskové zprávy SZPI vůči orgánům ochrany veřejného zdraví v okamžik, kdy hygienici v celé ČR již více než rok, s vypětím všech fyzických i psychických sil, řeší složitou epidemiologickou situaci onemocnění covid-19, zaskočena a pobouřena. Z pohledu HSHMP jde o naprosto bezprecedentní útok, vedený zřejmě snahou uzurpovat si za každou cenu státní dozor nad provozovnami poskytujícími stravovací služby," napsal Boublík. Kopřiva upozornil na to, že je na zákonodárcích, jaké stanovisko přijmou. SZPI už dříve uvedla, že podporuje změny, které by dozor sjednotily pod inspekci.
Podle Kopřivy se například před rokem 2015 systémově neřešilo klamání spotřebitele falšováním potravin. Příkladem je využívání náhražek jako levnějšího masa třeba v daňčím guláši. Podle inspekce se tyto chyby vyskytují při každé čtvrté až páté kontrole.
Dozor nad restauracemi, kavárnami nebo cukrárnami, přejde zřejmě z hygienických stanic na SZPI. V lednu to schválila Sněmovna v novele zákona o potravinách. Další změna v novele, a to zavádění kvót na některé druhy potravin z ČR, se ale nelíbí senátorům. Novela se tak nejspíš vrátí k projednání Sněmovně.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.