Před 150 lety zemřel vynálezce kostkového cukru Jakub Kryštof Rad

Před 150 lety zemřel vynálezce kostkového cukru Jakub Kryštof Rad

12.10.2021 Jana Čiháková

Když si manželka ředitele dačické rafinérie cukru Jakuba Kryštofa Rada postěžovala na špatnou manipulaci s homolemi cukru, přišel její choť s unikátním řešením - cukr nechal lisovat v malých kostkách. Rad, vynálezce kostkového cukru, který na jeho výrobu získal privilegium dvorské komory ve Vídni, zemřel 13. října 1871.

Rad se narodil 25. března 1799 ve švýcarském Rheinfeldenu, působil ale ve Vídni, odkud jej na jaře 1840 povolal do Dačic na Jindřichohradecku majitel tamní rafinerie Franz Grebner v naději, že oživí skomírající podnik. Rad nakoupil moderní stroje, v roce 1842 zapojil do výroby první parní stroj v okolí a rozšířil odbyt.

Legenda praví, že za Radovým vynálezem kostkového cukru stála jeho žena Juliana, která si nešťastně poranila prst, když odsekávala kousky sladidla z cukrové homole. Její muž nelenil, nechal vyrobit mosazné mřížky se čtvercovými otvory, do nich nasypal vlhký moučkový cukr, který vylisoval a několik hodin sušil - a kostkový cukr byl na světě. Na podzim 1842 manželku obdaroval balíčkem s 350 bílými a růžovými kostkami, v lednu 1843 získal na jejich výrobu patent a na podzim téhož roku je začal v Dačicích vyrábět pro trh pod názvem čajový cukr (Thee-Zucker) či vídeňský kostkový cukr (Wiener Würfelzucker).

V roce 1843 patent prodal za 12 tisíc zlatých rafinerii a zkomírající firmu poté ještě tři roky řídil. Potom se odstěhoval s rodinou zpátky do Vídně, kde pracoval jako tajemník hospodářské komory, podnikal neúspěšné pokusy se zavedením optického telegrafního systému a nakonec se vrátil do původní branže. Mimo jiné vydal ročenku cukrovarů a rafinerií v Rakousku-Uhersku. Zemřel ve Vídni 13. října 1871 ve věku 72 let.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.