03.10.2014 ČTK, redakce
Potraviny s jasně doloženým původem nás zajímají čím dál víc. Dokazují to i hojně navštěvované prezentace potravin z jednotlivých krajů.
Stovky lidí přilákala na hlavní liberecké náměstí prezentace regionálních potravin spojená s ochutnávkou těchto produktů. Akce je součástí soutěže Regionální potravina Libereckého kraje a rok od roku láká víc lidí. Dává jim možnost seznámit se s místní potravinářskou produkcí a informovat se přitom, kde mohou produkty v krajském městě zakoupit.
"Podobné akce mají smysl. Dlouhou dobu tady určují řetězce, co se bude kupovat, proto si myslím, že by propagace značek jako je Klasa, Regionální potravina nebo Výrobek Libereckého kraje, měla být ještě větší," řekl společník Jizerských pekáren František Kuberka. Přibývá podle něj klientů, kteří dávají přednost potravinám od svého mlékaře, pekaře nebo řezníka před nákupem v supermarketech. "Mladší generaci stále více zajímá, co jí a je ochotna za kvalitu i zaplatit," poznamenal Kuberka.
Jizerské pekárny jsou tradičním výrobcem pečiva v Libereckém kraji. I když dodávají i do supermarketů, stále více pečiva prodají ve vlastních prodejnách. "Máme jich už padesát a připravujeme další," řekl Kuberka. Firma dodává i bezlepkové produkty a řada jejích produktů nese označení Výrobek Libereckého kraje. Označení Regionální potravina však pekárna získat nemůže. Soutěž je totiž určena pro malé a střední podnikatele do 250 zaměstnanců a Jizerské pekárny jich mají více než tři stovky.
Cílem soutěží Výrobek Libereckého kraji či Regionální potravina Libereckého kraje je podpora a propagace regionálních potravinářských výrobců. Značka je pro spotřebitele garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 % místních surovin. Ocenění Regionální potravina, které mohou používat čtyři roky, získalo letos šest produktů. Označení nově nese jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým z farmy Jana Vericha v Turnově na Semilsku, šunkový salám Retro od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána nebo BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka. Regionální potravinou je také pečivo RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny a pastovaný Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.