21.12.2020 Jana Čiháková
Ženy mají teplé ruce, jejich chuť se v době menstruace mění a nevydrží pracovat dlouhé hodiny. To v Japonsku tvrdí ti, podle nichž je umění dělat suši vyhrazeno pouze mužům. Avšak rostoucí počet Japonek chce tento starý mýtus odbourat a vzdělává se v nejprestižnějších restauracích země.
Třiatřicetiletá Mizuho Iwaiová se učí v luxusní restauraci Onodera ve čtvrti Ginza s ulicemi vroubenými obchody luxusních značek z celého světa, kde je mnoho podniků podávajících sushi, které jsou ve světě nejlépe hodnoceny. V sektoru, kde ženy tvoří jasnou menšinu, si je paní Iwaiová vědoma, že je výjimkou. "Právě proto chci změnit současný stav. Řekla jsem si, že to je moje poslání," svěřuje se. U Onodery není úplně sama: před dubnovým uzavřením restaurace z důvodu pandemie covidu-19 byla mezi deseti učni jedna mladá dívka. Ale tucet kuchařů v restauraci jsou všichni muži.
Práce může být vyčerpávající a vyžaduje léta učení. Stejně jako ve všech restauracích ve světě i zde je pracovní doba nekonečná. Učni se musejí naučit zpaměti názvy a vzhled mnoha japonských ryb, naučit se techniky filetování a krájení, které vyhlížejí tak jednoduše, když je provádějí ruce zkušeného profesionála, ale v rukou nováčka se mění v katastrofu. "Moji kolegové mě přijali," soudí Mizuho Iwaiová, která se rozhodla věnovat se umění suši poté, co vařila v malých japonských restauracích. "Nejednají se mnou jinak kvůli tomu, že jsem žena," řekla, zatímco co se s jedním kuchařem učila filetovat japonského kranase.
Podle profesora Fumimasy Murakamiho z tokijské Akademie sushi svět japonské kuchyně dlouho ovládali muži, více než tomu je v italské či francouzské gastronomii. Oficiální údaje o počtu žen schopných vyrábět sushi v restauracích sice neexistují, ale Murakami odhaduje, že jejich podíl nečiní ani deset procent. "Skutečně jsou klienti, kteří nechtějí, aby jim sushi připravovala žena. Výhrady vůči ženám v japonské kuchyni i ve světě sushi jsou nadále silné. Největší problémy s akceptováním žen mají hosté zralého věku," konstatuje.
Dokonce i kuchaři sdílejí názory, že ruce žen jsou příliš teplé na to, aby se zachovala chuť syrové ryby, nebo že se jejich chuť v době menstruace mění. Když šéfkuchař restaurace Onodera Akifumi Sakagami začínal před 30 lety v restauraci podávající suši, ženy v kuchyni prakticky nebyly. Sakagami soudí, že kuchařina vyžaduje talent a úsilí a že to nemá nic společného s tím, jestli jste muž či žena.
Fuka Sanová, další učednice v restauraci, říká, že ji nízký podíl žen v oblasti, kterou si zvolila, neznepokojuje. "Myslím, že je mnoho žen přesvědčeno, že to je mužské povolání, a proto je jich tak málo v tomto sektoru zastoupeno," říká osmnáctiletá dívka. Rozhodla se věnovat této profesi po zkušební cestě do Londýna. "Bohužel musím říci, že sushi v řetězcích v Británii není chutné," zdůrazňuje. Jednoho dne by chtěla pozvednout úroveň japonské kuchyně v zahraničí.
Její kolegyně doufá, že jejich příklad věcmi pohne. "Jestli je kuchař muž nebo žena, na tom nezáleží," říká Iwaiová. "Doufám, že tento stereotyp vymizí a že ženy budou moci mít více na výběr. Je to opravdu sympatická práce!" dodává.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.