Připravte si slávky na bílém víně podle Bohyně kuchyně

Připravte si slávky na bílém víně podle Bohyně kuchyně

18.01.2021 Jana Čiháková

Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.

Budete potřebovat: 

1 kg čerstvých slávek, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, olivový olej Chiavalon Romano, kousek másla, 200 ml kvalitního bílého vína, oblíbené bylinky, úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list, 10 rozpůlených cherry rajčátek,sůl a pepř

Postup:

Slávky očistěte zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideálně, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.

Namočené a vyčištěné slávky poté důkladně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, připravte si ve velkém hrnci nebo na pánvi základ.

Rozehřejte olivový olej a máslo, orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem, asi na polovinu, a zároveň ztratilo svou nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.

Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu a kousek másla. 

Neotevřené slávky vyhoďte.

Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem, stejným, jaké jste používali k vaření.


Mohlo by vás zajímat

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

ESPRESSO S TONICEM DOHROMADY? ANEB DRINK, DO KTERÉHO SE ZAMILUJETE

10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.