20.01.2022 FOODNET, SHUTTERSTOCK
Potravinářská aditiva se do potravin přidávají pro technologické účely – působí například jako antioxidanty nebo náhradní sladidla. Mnoho dnes běžných zpracovaných potravin by bez potravinářských přídatných látek vůbec neexistovalo.
Právní předpisy EU jsou velmi přísné a potravinářská aditiva jsou povolena pouze tehdy, splňují-li určité podmínky: například musí k jejich použití existovat odůvodněná technologická potřeba, jejich použití nesmí spotřebitele uvádět v omyl a musí pro něho představovat nějakou výhodu, užitek, například zajistit zachování výživové jakosti dané potraviny.
Aditiva mohou přispět k prodloužení trvanlivosti výrobků, což snižuje množství potravinového odpadu, a má tak velký význam při výrobě, zpracování, přípravě, ošetření, balení, dopravě i skladování potravin.
Aby se spotřebitelé mohli lépe a informovaněji rozhodovat, při plné transparentnosti, požaduje EU, aby byly přídatné látky označovány podle pravidel stanovených v nařízení (EU) č. 1169/2011.
Ne každý spotřebitel si samozřejmě udělá čas, aby si dopodrobna přečetl složení výrobku. Ani vlastně nemusí – spotřebitelé totiž mohou potravinám, které se v EU prodávají, důvěřovat, jelikož se tu dbá na to, aby splňovaly nejvyšší požadavky na bezpečnost.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.