Prodej ošklivé zeleniny má smysl, upřednostní ji už 18 procent lidí

Prodej ošklivé zeleniny má smysl, upřednostní ji už 18 procent lidí

16.11.2020 Jana Čiháková

Méně dokonalou, tedy "ošklivou" zeleninu či ovoce by si u prodejců vybralo 18 procent dotázaných. Svou volbu odůvodnili především tím, že na vzhledu potravin nezáleží a že nedokonalost znamená přirozenost, tedy že nejsou například chemicky ošetřené.

Téměř tři pětiny lidí by při koupi zeleniny a ovoce daly při zachování stejné ceny přednost tvarově perfektním plodům před vzhledově nedokonalými. Jako nejčastější důvod uváděli snadnější krájení a čištění a to, že kupovat "hezčí" plodiny je normální. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVV), které v něm zjišťovalo názory veřejnosti ohledně plýtvání potravinami. Jednou z možných forem tohoto plýtvání je právě vyhazování výpěstků, které jsou například pokroucené nebo špatně zbarvené.

Zhruba čtvrtina dotázaných nad výběrem potravin nepřemýšlela nebo neuměla říct, po kterých plodinách by sáhla.

Dotázaní měli rovněž odhadnout, kolik se vyhodí potravin kvůli nevyhovujícímu vzhledu. Sedmatřicet procent lidí se shodlo s realitou, kdy podíl vyhozených potravin činí 20 až 30 procent z jejich celkové produkce. Přibližně desetina lidí uvedla podíl vyšší než 30 procent, ale zároveň si nemyslí, že je to více než polovina. Další desetina dotázaných si myslí, že podíl vyhozených potravin z estetických důvodů převažuje nad množstvím těch, které se dostanou na pulty obchodů, tvoří tedy polovinu a více. Naopak nižší než reálný podíl odhadlo 25 procent lidí. Téměř pětina pak nedokázala na otázku odpovědět, doplnili autoři průzkumu, který provedli v druhé polovině srpna mezi tisícovkou lidí.


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.