26.08.2010 Zdroj: SVS ČR
Pod dojmem nedávné aféry v USA, kdy se více než půl miliardy vajec stahovalo z trhu kvůli salmonele, se objevily diskuse, zda by se neměly chovy nosnic vakcinovat. V USA diskuse zřejmě zcela na místě, neboť zde se údajně nevakcinuje. U nás chovy nosnic vakcinujeme, pravda, něco to stojí, ale kvůli bezpečnosti potravin to stojí za to.
Právě díky finanční podpoře Ministerstva zemědělství na programy tlumení salmonel v našich chovech nosnic, ale i v rozmnožovacích chovech i chovech kuřat na maso jsme na tom s výskytem salmonel v prostředí chovů stále lépe.
Lze potvrdit, že české chovy drůbeže jsou na tom zdravotně obdobně jako v ostatních vyspělých členských zemích EU. Klademe na tlumení salmonel velký důraz, zejména jde o dodržování pravidel správné chovatelské praxe, preventivní opatření, monitoring výskytu salmonel v prostředí a o již zmíněnou vakcinaci. Díky těmto opatřením se nám podařilo snížit četnost výskytu salmonel v prostředí chovů nosnic pro produkci konzumních vajec ze 60 % před třemi lety na současných 10 %.
Tento dobrý výsledek lze přičíst nejen vakcinaci drůbeže a dobré zoohygieně v chovech, ale i slušnému zacházení s drůbeží, tj. welfare. To znamená, že i naši producenti mohou bez problémů obchodovat.
Pro představu, kolik vakcinace proti salmonelóze stojí, lze uvést, že ročně se u nás použije asi 15 milionů dávek za zhruba 30 milionů korun. Stát chovatelům na vakcinaci poskytuje příspěvek, který zpravidla pokryje náklady na nákup vakcíny.
Pozitivní trend ve snižování výskytu salmonel v prostředí chovu nosnic se projevil i v lidské populaci. Podle údajů EFSA (Evropského úřadu pro bezpečnost potravin) došlo v ČR od roku 2005 již k trojnásobnému poklesu výskytu salmonelóz u lidí.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.