04.03.2019 Jana Čiháková
Lahůdky jsou klasika, ať už na svátečním stole nebo namísto rychlého oběda. Umíte je ale vybrat a víte, na co máte právo? Nechali jsme zodpovědět nejčastější dotazy spotřebitelů přímo odborníky, kteří připravili publikaci České technologické platformy pro potraviny Lahůdkářské výrobky - tradice a trendy.
V tomto případě záleží na tom, jak jsou chlebíčky zabaleny. Pokud se cestou domů neohřejí na teplotu vyšší než 15 až 20 °C, můžeme je celkem bez obav spotřebovat týž den. Pokud se při dopravě zahřály více, měli bychom je spotřebovat bezodkladně po příchodu, snad nejvýše po krátkém zchlazení na teplotu kolem 15 °C, aby byly chutné.
Jak je uvedeno v předchozích částech, ověřit čerstvost výrobku je obtížné, neboť neexistuje povinnost uvádět datum výroby. Můžeme se orientovat pouze smysly (zrakem, čichem, chutí) a nepřímými důkazy, jako je přítomnost látek prodlužujících dobu použitelnosti (údržnost), což zjistíme ze složení balených výrobků, a doba, která nás dělí od konce data spotřeby.
Při nákupu u pultu máme právo být informováni o názvu potraviny, o výrobci, o jejím množství a ceně, o době spotřeby a o případném ošetření potraviny ionizujícím zářením (což u lahůdek prakticky nepřipadá v úvahu). Od roku 2014 jsou spotřebitelé povinně informováni také o přítomnosti těch složek v potravině, které vyvolávají alergie nebo nesnášenlivost. Jsou to lepek, vejce, mléko, ryby, korýši, měkkýši, skořápkové plody, arašídy, sójové boby, vlčí bob (lupina), sezam, hořčice, celer a oxid siřičitý v koncentraci nad 10 mg/kg nebo 10 mg/l.
Datum použitelnosti je prodejce povinen na vyžádání spotřebitele sdělit nebo v blízkosti místa nabízení označit.
Povinnosti prodávajících ve vztahu k teplotě výrobků jsou rovněž stanoveny obecně: „Suroviny, složky, meziprodukty a hotové výrobky, které mohou podporovat růst patogenních mikroorganismů nebo tvorbu toxinů, nesmí být udržovány při teplotách, které by mohly vést k ohrožení zdraví. Chladicí řetězec nesmí být přerušen. Jsou však povolena krátká období mimo prostředí s řízenou teplotou, je-li nezbytné se přizpůsobit praktickým podmínkám při manipulaci během přípravy, přepravy, skladování, vystavování potravin k prodeji a při jejich podávání, za předpokladu, že to nepovede k ohrožení zdraví.“ Na baleném lahůdkářském výrobku musí být vedle data použitelnosti uvedeny i podmínky uchování. Obecně by při prodeji potravin měla být dodržena teplota, kterou určil výrobce. Sledovat teplotu je povinností prodávajícího, ten ale nemusí o aktuální teplotě
zboží při prodeji informovat kupujícího.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.