06.04.2014 Redakce
Co je to quinoa? Jaké jsou její výhody?
Jde o semena rostliny Chenopodium quinoa, kterou po česku nazýváme merlík čilský. Její drobná kulovitá zrna nám mohou připomínat jáhly nebo kuskus. Na první pohled bychom ji nejspíše zařadili do obilovin. Přesto, že ji můžeme používat podobně jako mnohé obiloviny, tak mezi ty pravé obiloviny nepatří. Náleží do skupiny pseudoobilovin, kam patří např. i pohanka. Výhodou pseudoobilovin je to, že neobsahují lepek a jsou proto vhodné pro ty, kteří trpí celiakií. Oproti běžným obilovinám je ale z hlediska výživy i hodnotnější.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.