02.07.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
"Další ze švýcarských sýrových pokrmů, ve kterém hraje hlavní roli stejnojmenný druh sýra," říká režisér František Pojdl.
„Existují dva způsoby přípravy. V domácích podmínkách se používá speciální vařiči, ke kterému patří šest malých pánviček. Na tuto pánvičku se položí kostička sýra a ve vařiči se nechá rozpustit. Zatímco fondue se jí s chlebem, raclette se servíruje s bramborami. Brambory musejí být prvotřídní, malé a neoloupané. A opět platí – jí se především sýr. Sníte 15 až 20 dkg sýra a k tomu tři až čtyři brambory. K raclette se podávají naložené cibulky, okurky, olivy – všechny možné nakyslé příchutě, abychom jimi neutralizovali chuť sýra. Pokud budete v horské chatě, bude se půlka bochníku sýra nahřívat u krbu. Přijde obsluha, která vám na talířek seškrábne roztopený sýr a bochník nechá znovu nahřát u krbu. A tak pořád dokola,“ říká František Pojdl.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.