Rajčata napíchaná barvivy? Nevěřte všem hoaxům!

Rajčata napíchaná barvivy? Nevěřte všem hoaxům!

31.07.2019 Jana Čiháková

Odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyvrátili informaci o manipulaci s podtrženými rajčaty, která se šíří internetem. Podívejte se, jak se s rajčaty skutečně pracuje, než se dostanou na váš stůl.

Na internetu se píše, že rajčata se sklízejí zelená. Poté jsou vypraná v chlorových lázních. Po koupeli se rajčata ukládají do zrací komory. Tady se prý dva až tři týdny povalují v ovzduší doplněném etylenovým plynem. Až má rajče trošku červenou barvu, tak se pro ještě lepší vzhled voskuje. Voskováním se zároveň zabrání odpařování vody z rajčat, scvrkávání a vráskám. Některé voskové deriváty jsou z petroleje, pro zjemnění mohou být obohaceny mýdlem. Následně se do rajčat injekčně vstřikuje umělé barvivo, pro dosažení jednotného vzhledu rajčat.

Zpátky na zem

Jak vysvětluje Ing. Jindřich Pokora, rajčata se skutečně musejí sklízet před dosažením botanické zralosti (tedy před tím, než jsou úplně červená a jejich dužnina obsahuje maximum cukrů). Část jich může být téměř zelená, vesměs jsou však již přítomny růžové a červené tóny. Poté se rajčata třídí podle velikosti a barvy a  zabalí. Rajčata se zpravidla neperou - jsou pěstována ve fóliovnících nebo sklenících a jsou proto čistá. Pokud jsou používány lázně, pak pouze ze zdravotně zcela nerizikových složek. Zrání rajčat je skutečně prováděno ve speciální atmosféře ve skladech nebo během přepravy.
Naprostý nesmysl je informace o injekčním vpravování barviv do plodů. Takové porušení slupky by okamžitě spustilo proces kažení.

Mohlo by vás zajímat

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.