15.02.2015 Redakce
Řadíme rebarboru mezi ovoce či zeleninu? Dají se využít v kuchyni i její listy?
Reveň vlnitá (Rheum rhabarbarum), známá také pod jménem reveň rebarbora nebo pouze rebarbora, se botanicky řadí mezi zeleninu, ačkoli ji většina z nás považuje za ovoce a tímto způsobem ji také využívá. Však také například v USA bylo soudně rozhodnuto, že díky nejčastějšímu způsobu konzumace bude oficiálně považována za ovoce.
U rebarbory konzumujeme pouze řapíky, a to výhradně tepelně opracované, nikdy ne syrové. Listové čepele rebarbory obsahují jedovaté sloučeniny, včetně kyseliny šťavelové.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.