recepty  

Recepty Betky Stankové

Recepty Betky Stankové

18.06.2013 Redakce

Se sympatickou herečkou si uvařte okurkovou čalamádu a slovenskou kapustnici.

RECEPTY

 

Pikantní okurková čalamáda

okurka

Doba přípravy: 30 minut (+ 2 hodiny čekání)

Ingredience: 2,5 kg salátových okurek, 5 velkých cibulí, 3 lžíce soli; nálev: 1l vody, 2 a ½ hrnku octa, 2 a ½ hrnku cukru krupice, 1 lžička kopru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kari

Postup: K naloupaným a nastrouhaným okurkám přidáme sůl a cibuli nakrájenou klidně i na větší kousky. Promícháme a necháme 2 hodiny odstát v zakryté nádobě. Poté lehce vymačkáme, slijeme. Svaříme ingredience na nálev a ještě horký ho vmícháme do zeleniny. Ihned naplníme do sklenic a sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Ke konzumaci je čalamáda připravena nejdříve za dva týdny. 

 

Slovenská kapustnica s haluškami

kapustnice

Doba přípravy: 30 minut, na 5 porcí

Ingredience: 500 g kysaného zelí, 1uzené kolen, 1 klobásy, kousek vepřového masa (může být i kost), 3 kuličky celého pepře, 1 bobkový list, 1 zakysaná smetana, 1 cibule, stroužek česneku, mletý pepř, sůl, kořenící směs, ocet; halušky: 500 g syrových brambor, 200 g hladké mouky, 1 vejce

Postup: Propláchnuté a pokrájené zelí dáme do hrnce s vodou. Přidáme uzené koleno, klobásu a vepřové maso, dále celé koření, bobkový list, pepř a cibuli i se slupkou. Vaříme do doby, než je maso měkké. Poté veškeré maso nakrájíme na menší kousky, cibuli rovněž vyndáme. Vybereme podstatnou část zelí a nakrájené maso dáme zpátky do hrnce. Před dovařením dodáme utřený česnek. Halušky vytvoříme z najemno nastrouhaných oloupaných brambor, které smísíme s moukou a vejcem, osolíme. Vypracované těsto by mělo být spíše řidší. Kousky těsta házíme nožem nebo lžící do vroucí osolené vody. Uvařené halušky propláchneme a na talíři zalijeme polévkou. Dochutíme zakysanou smetanou.


Mohlo by vás zajímat

Špagety po uhlířsku

20.07.2015 | Oblíbený recept herce Otakara Brouska mladšího zachutná i vám.

Paella s mořskými plody

27.07.2015 | Kalamáry, krevety a slávky na talíři podle herečky a muzikálové hvězdy Markéty Procházkové.

Japonská polévka Vladimíra Marka

23.09.2015 | "Jako každý, kdo se kdy postavil ke sporáku, mám pochopitelně velkou radost pokaždé, když vidím, že mým strávníkům chutná," říká herec, kterého můžete vidět v Divadle Kalich ve dvou muzikálech autorské dvojice Ondra Soukup & Gábina Osvaldová: Mauglí a Johanka z Arku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.