Recepty z jižní Ameriky

Recepty z jižní Ameriky

07.01.2014 Petra Hanušková

Zahřejte se v zimě žhavými jihoamerickými pochoutkami!

Arepas

 arepas

Doba přípravy: 45 minut, 20 placek

 Ingredience: 2 a 1/2 šálku kukuřičné mouky, 1 lžička soli, 2 a 3/4 šálku teplé vody, 1 balení sýru ricotta, rostlinný olej

 Postup: Smícháme kukuřičnou mouku, sýr a sůl, promícháme a přidáme vodu, dokud se nevsákne. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které potom zmáčkneme pomocí pánve a vytvoříme tak placky asi 3 cm široké. Vyskládáme na pečicí papír. Rozehřejeme olej v pánvi a poté na něm placky z obou stran smažíme, dokud nebudou do zlatova. Placky se podávají se salátem a často plní masem.

 

Bandeja paisa

 bandeja

Doba přípravy: 1 hodina, 6 porcí

Ingredience: 4 šálky yfazolí, nejlépe červených, 1 lžíce soli, 1 malá nastrouhaná mrkev, 1 vepřová nožička, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku

Postup: Opláchneme fazole a vložíme je do hrnce s vodou. Přidáme jednu lžíci soli. Vaříme fazole přibližně 30 minut. Přidáme zbytek přísad a vaříme dalších 20 minut. Podáváme bez vepřové nožičky. Takto upravené fazole se tradičné podávajís biftekem nebo hovězím masem nakrájeným na nudličky, grilovanou klobásou, opečeným banánem plantain, rýží, sázeným vejcem a salátem. K jídlu se také hodí arepas.

 

Rýže s kokosovým mlékem

 ryze

Doba přípravy: 50 minut, na 4 až 6 porcí

 Ingredience: 1 plechovka kokosového mléka, 2 šálky rýže, 1/4 šálku rozinek, 3 šálky vody, 1 lžička soli, 1 až 2 lžíce cukru

 Postup: Nalijeme kokosové mléko do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud se všechna voda neodpaří a zůstanou jen kousky kokosu a olej. Vaříme dále za stálého míchání, dokud hmota nebude dozlatova. Vmícháme rýži a rozinky. Přidáme vodu, sůl a cukr. Přivedeme vodu k varu, snížíme teplotu a dusíme rýži přibližně dalších 15 až 20 minut. Vypneme sporák a necháme rýži dalších 5 až 10 minut odstát. Rýže se jí nejen jako dezert, ale také se servíruje s mořskými plody nebo s drůbežím masem.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Veganské raw tzatziki

03.08.2015 | Lehká a lahodná letní pochoutka kombinuje kešu oříšky, okurku i kopr.

Bavorský bramborový salát s podbělem

25.05.2015 | Objev bramborového salátu bez majonézy byl po pádu železné opony kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení.

Jak připravit pravé fondue?

30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.