regiony  

Regionální potravina Zlínského kraje

Regionální potravina Zlínského kraje

03.08.2010 Bc. Jana Brázdilová

Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Okresní agrární komorou pro okres Zlín vyhlásily soutěž o „Regionální potravinu Zlínského kraje“.

Cílem této kampaně je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné a tradiční či speciální potraviny. Náš trh je zaplaven velkým množstvím levných potravin z celého světa, přičemž jejich kvalita bývá mnohdy až na posledním místě. Naopak potraviny vyráběné v našich domácích podmínkách mají spotřebitelé i kontrolní inspekce mnohem lépe na očích a často mohou (pomyslně) vidět i do zákulisí jejich zrodu. Tím následně dochází k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu svých potravinových produktů na vysoké úrovni.

Dalším důvodem pro preferenci regionálních potravin je neoddiskutovatelný fakt, že tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky. Čerstvější regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Důležitá je rovněž skutečnost, že čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.

Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je podpora zaměstnanosti v daném regionu. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Všechny uvedené důvody jasně dokumentují důležitost propagace regionálních potravin a naše země se tímto krokem připojuje k řadě vyspělých států, které podobné podpůrné programy již delší dobu úspěšně využívají.

Celkem bylo přihlášeno 115 výrobků a z každé kategorie byl vybrán jeden výrobek, který splňoval  uvedené požadavky. Nebyla naplněna pouze jedna kategorie – ovoce a zelenina, protože výrobek, který byl přihlášen, nesplňoval všechna požadovaná kritéria. Komise, která hodnotila jednotlivé produkty, byla 11-ti členná a skládala se z odborníků z veteriny, hygieny, potravinářské inspekce, UTB Zlín, PKČR, AK ČR a Mze ČR.

Ocenění se udělovalo v kategoriích maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky,alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína), kategorie ovoce a zelenina a ostatní potravinářské výrobky.

Oceněným výrobcům budou slavnostně předány ceny a certifikáty na Krajských dožínkách v Kroměříži dne 4. září 2010.

Vítězové soutěže „Regionální potravina“ Zlínský kraj

Kategorie maso a masné výrobky

Labužnická kýta v bylinkovém koření  od firmy Řeznictví a uzenářství Oldřich Bořuta, Trnava

Kategorie mléko a mléčné výrobky

Sýr typu gouda Krásná Haná od firmy Kromilk, a. s. Kroměříž

Kategorie pekařské a cukrářské výrobky

Soubor frgálů z Cyrilova pekařství s.r.o., Hrachovec

Kategorie alkoholické a nealkoholické výrobky

Medovina od pana Jaroslava Háby, Lhotsko

V kategorii ostatní cenu získala

Holešovská pochoutková majonéza od firmy Drůbežárna Holešov spol. s r.o., Holešov.

Oceněné produkty budou také prezentovány v Českých Budějovicích na Zemi Živitelce a to ve dne 26. – 31. 8. 2010.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.