Right2Water: Nová směrnice zajistí ještě kvalitnější vodu z kohoutku

Right2Water: Nová směrnice zajistí ještě kvalitnější vodu z kohoutku

16.12.2020 Jana Čiháková

Voda z kohoutků by měla v příštích letech být kvalitnější a všeobecně dostupná například v restauracích či ve veřejných budovách. Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili návrh směrnice, která mimo jiné zpřísňuje normy pro povolený obsah některých znečišťujících látek ve vodě.

Jejím cílem je vedle zlepšení dostupnosti kohoutkové vody také související omezení produkce plastového odpadu z vody balené. Členské země by podle normy měly podporovat bezplatné poskytování vody z vodovodů ve veřejných budovách a maximálně za nízký servisní poplatek také v restauracích či jídelnách. Velká část podniků to dosud neumožňuje a prodává pouze vodu balenou.

Směrnice také snižuje povolený obsah některých látek znečišťujících kohoutkovou vodu. "Dvacet let poté, co vstoupila v platnost první směrnice o pitné vodě, je na čase aktualizovat a zpřísnit práh pro některé znečišťující látky jako je olovo," uvedl lucemburský europoslanec Christophe Hansen, který se na vyjednávání o novele směrnice podílel.

Nižší spotřeba balené vody by podle odhadů Evropské komise mohla znamenat pro domácnosti v EU úspory až 600 milionů eur (asi 15 miliard Kč) ročně. Unijní exekutiva chce normou také snížit množství vyhazovaných plastových lahví i tím i odpadu v mořích.

Novinka také vyzývá členské státy, aby zajistily lepší přístup k pitné vodě pro zranitelné skupiny obyvatel jako jsou uprchlíci či bezdomovci. Směrnicí reagují unijní orgány na občanskou iniciativu Right2Water (právo na vodu), v jejímž rámci podepsalo petici za jednodušší dosuptnost pitné vody přes 1,8 milionu obyvatel zemí EU. Podle EP jde o vůbec první iniciativu, která se konkrétně promítla do nějaké právní úpravy.


Mohlo by vás zajímat

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

PROBLÉMY S PŘÍJMEM LUŠTĚNIN? MÁME PRO VÁS FINTU, KTERÁ OŠÁLÍ VAŠE CHUTĚ

29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.