Roste obliba růžových vín, vinaři jich vyrobili rekordní množství

Roste obliba růžových vín, vinaři jich vyrobili rekordní množství

11.07.2018 ČTK

Přes deset procent z celkem 860.000 tun vloni sklizených hroznů v Česku použili vinaři na výrobu růžových vín. Na trh poslali 6,66 milionu litrů vína označeného rosé, v roce 2008 to bylo 1,7 milionu litrů vyrobených ze dvou procent sklizených hroznů. Informoval o tom Vinařský fond.

Podle fondu nikdy vinaři tak vysoký podíl hroznů k výrobě rosé nepoužili.

Až do roku 2008 se produkce růžového vína neevidovala, protože šlo o okrajový produkt. "Růžové víno jako takové je pro vinaře velkou výzvou, protože není vůbec jednoduché vyrobit rosé, které nejen že je kvalitní, ale také obstojí na trhu," uvedl Jan Stávek z firmy Víno J. Stávek, oceněné titulem Vinařství roku.

Vinařský fond se v roce 2009 pustil do propagace růžových vín a začal jejich produkci sledovat. "Potenciál růžových vín u nás byl veliký, ale lidé o těchto svěžích, ovocitých vínech prakticky nevěděli," konstatoval ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Dodal, že k jejich popularitě přispěla obliba Svatomartinského vína. Mezi těmito víny je každoročně třetina růžových vín a klaretů.

"Rostoucí podíl výroby růžového vína současně znamená malé odchýlení od výroby červených vín. Za sebe doufám, že výrobci pouze snižují procento výroby lehčích, ovocných červených vín a obliba červených vín z tuzemské produkce bude v budoucnu stoupat," uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Mojmír Baroň. Doplnil, že klimatické změny v posledních letech nabízí výjimečné podmínky pro výrobu a potenciál zrání červených vín.

"Rosé vína se stala vítanou alternativou a využitím modrých hroznů. Dnes se vyrábí velká škála růžových vín z mnoha odrůd. Vinaři mohou růžové nechat ležet na sudu nebo vyrobit speciální gastronomické víno," dodal Stávek.

Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, ty se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi nejoblíbenější modré odrůdy patří v ČR tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe.


Mohlo by vás zajímat

BURČÁK NÁS DLOUHO NAPÍNAT NEBUDE: TY PRVNÍ BUDOU ZA ČTYŘI DNY

29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

PRODÁVAT BORŮVKY NA LITRY JE NEZÁKONNÉ, PŘESTO JDE O ČASTÝ JEV

31.07.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje na prodej nebalených borůvek a dalších druhů sypkého ovoce. To musí být výhradně nabízeno a prodáváno výhradně v hmotnostních jednotkách, tedy na kilogramy, nikoliv na objemové jednotky, jako jsou litry.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.