Rozpékané a dopékané pečivo

Rozpékané a dopékané pečivo

12.08.2014 Redakce

Jaký je rozdíl mezi rozpékaným a dopékaným pečivem?

Rozpékané pečivo je již hotové pečivo, které se po vychladnutí znovu zahřeje, aby působilo čerstvěji. Dopékané pečivo je oproti tomu to, které bylo dovezeno do prodejny ne zcela dopečené a do finální podoby se přivádí přímo v prodejním místě. „Obyčejný rohlík kyne při teplotách mezi 35 až 40 °C po dobu 30 až 40 minut. Naproti tomu kaiserky nebo jiné dopékané pečivo před hlubokým zamražením kynou při pokojových teplotách po dobu až dvou hodin,“ vysvětluje přednosti dopékaného pečiva před rozpékaným agrární analytik Petr Havel. „Při dlouhém kynutí probíhají v takovém pečivu kvasné procesy obdobné třeba zrání masa, což vede k lepší výsledné nutriční hodnotě příslušných výrobků. Navíc díky nedokončenému pečení zůstává v nedopékaném a následně hluboce zamraženém pečivu vyšší podíl vody, takže výrobek po finálním dopečení na prodejnách zůstává dlouho vláčný“.


Mohlo by vás zajímat

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.