Rybímu masu moc nedáme, problém je v nabídce, ale i v nevědomosti, jak jej připravit

Rybímu masu moc nedáme, problém je v nabídce, ale i v nevědomosti, jak jej připravit

02.05.2019 Jana Čiháková

Mnoho lidí se domnívá, že rybí maso jsou jen zavináče, uzená makrela a mražená treska. Odborníci Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích proto vyráží přímo do ulic, aby to změnili a ukázali, že z rybího masa lze připravit i neodolatelné delikatesy.

Se spotřebou 5,5 kg ryb na osobu ročně jsou Češi stále na chvostu Evropy. Spotřeba sladkovodních ryb z toho tvoří přibližně pouze jeden a půl kilogramu. Přitom právě rybí maso je považováno za jedno z nejzdravějších! Problém začíná u samotné nabídky.

“Běžné obchody kromě salátů z kyselých sleďů a pomazánky z uzené makrely nic moc zajímavého nenabízejí, a to se snažíme změnit,” říká Jan Kašpar, ředitel Ústavu akvakultury a ochrany vod FROV JU.“Cesta k běžným spotřebitelům začíná u průzkumu, který nám řekne, co by zákazníky vlastně zajímalo a na co mají chuť. Po dlouhém zkoušení složení a receptur následuje jejich ladění a mikrobiální testy, které musí prokázat nezávadnost výrobků při daném způsobu skladování. Důležitá je pro nás čerstvost, absence umělých konzervantů a zachování charakteristických vlastností rybího masa,” dodává Jan Kašpar.

Neotřelé chutě si lidé chválí

Své produkty fakulta nabízí v prodejně Ryby pro zdraví v Českých Budějovicích. Zpětnou vazbu od zákazníků, jaké produkty jim chutnají a co jim na trhu chybí, získávají na stáncích na výstavě Země živitelka nebo na výlovech rybníků. Lidé tak dosud mohli ochutnat například kapří karbanátky, terinu ze pstruha, kapří paštiku nebo různé druhy netradičních salátů. V letošním roce fakulta přichází s výrobky vhodnými pro děti jako je rybí pomazánka s přídavkem šáchoru jedlého, který bývá označován za superpotravinu, nebo džemoláda z hlohu peřenoklanného, která má vysoký obsah vitamínu C. Mezi zaběhnuté produkty oblíbené mezi zákazníky patří například kapří lunchmeat nebo rybí segedínský guláš.

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je unikátní tím, že pracuje s celým produkčním cyklem ryb. Na jednom pracovišti se věnuje genetice, na jiném testuje ideální podmínky chovu a na dalších sleduje výslednou kvalitu masa, vyrábí rybí produkty, experimentuje s novými recepturami a testuje, jaký je o výrobky zájem. “Ryby a rybí výrobky jsou vhodné pro všechny, kdo dbají na zdravou výživu. Věříme, že díky zájmu veřejnosti o naše inovativní rybí produkty se budou moci dostat do standardizované výroby a běžné prodejní sítě,” říká Pavel Kozák, děkan FROV JU.

 

 


Mohlo by vás zajímat

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.