Ryby se pomalu vrací na stůl. Pořád je to ale málo!

Ryby se pomalu vrací na stůl. Pořád je to ale málo!

13.12.2019 Jana Čiháková

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

Podle statistiků se stravovací návyky Čechů v posledních letech mění a na úkor masa stále častěji saháme po ovoci a zelenině. V posledních letech také mírně stoupá právě oblíbenost ryb. „Zatímco v roce 2016 byla průměrná spotřeba rybího masa 5,1 kilogramů na osobu, o rok později stoupla na 5,4 kilogramy. V loňském roce už to bylo 5,6 kilogramů ryb,“ informuje mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Zvýšení spotřeby ryb o dvě procenta je ale podle ministerstva zemědělství stále nedostatečné a Češi by ryby měli jíst častěji. „Ryby jsou zdrojem nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek. Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kilogramů ryb na osobu a rok,“ uvádí ministerská situační zpráva zaměřená na ryby.

20 kilo na hlavu

Celosvětový průměr je dvacet kilogramů ryb na člověka, přičemž v Evropě je to pouze jedenáct kilogramů. „Když vezmeme v potaz, že u nás je roční spotřeba ryb jen těsně nad pěti kilogramy, zaostáváme oproti evropskému průměru zhruba o polovinu. Oproti světu je rozdíl ještě markantnější — naše spotřeba je oproti světovému průměru zhruba čtvrtinová, což je veliká škoda,“ říká Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky.

Dodává také, že v České republice se těší větší oblibě mořské ryby. Zákazníci nejčastěji sahají po chlazených rybách, v posledních letech narůstá podíl zpracovaných ryb v podobě filetů, půlek či podkov. „Ze sladkovodních ryb, které jsou vyprodukovány v České republice, vede jednoznačně kapr. Zhruba polovina domácí produkce se uplatní na tuzemském trhu, což je asi deset tisíc tun. Na druhém místě je to stále populárnější dvojice pstruh duhový a siven americký. Těch se u nás odchová v množství, které činí něco málo přes tisíc tun,“ vypočítává Urbánek.

Vánoce kaprům zaslíbené

Statistiku v konzumaci ryb na podzim zlepšují výlovy rybníků, nejvíce ale poptávka stoupá o Vánocích. Právě tady je rostoucí obliba ryb v posledních letech vidět nejvýrazněji. „Objednávky na vánoční ryby nám každoročně narůstají. Mezi roky 2016 a 2017 se poptávka zvýšila téměř o třetinu. Loni jsme přijali ještě o polovinu objednávek více. Letos očekáváme podobný nárůst jako vloni,“ poukazuje Martin Baráček, prokurista společnosti OCEAN48, která zákazníkům přes svůj rezervační systém nabízí širokou nabídku sladkovodních i mořských ryb.

Co se týče oblíbenosti jednotlivých ryb, vzrůstá podle Baráčka jasný trend, kdy kapr lehce ztrácí svou dominantní pozici a ze štědrovečerní tabule jej vytlačuje losos. „Losos se v posledních letech těší velké popularitě. V loňském roce jsme prodali pět kilogramů této mořské ryby, což poprvé znamenalo, že objem prodeje lososa byl stejně velký jak u kapra. Kapr je pro nás i zákazníky ale stále klíčový. V poslední době jsou velmi oblíbené vykostěné kapří filety, které jsme zařadili do nabídky, aby zákazníci měli s přípravou ryby minimum práce.

Právě kvůli pohodlí funguje pro naše zákazníky náš rezervační systém, kde si mohou lidé rybu objednat i vyzvednout na některé z našich prodejen. Kdo rezervaci nestihne, má ještě možnost pořídit naše ryby u stánků, které letos budeme mít na mnoha místech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové a Jihlavě,“ uzavírá Baráček.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

BURČÁK NÁS DLOUHO NAPÍNAT NEBUDE: TY PRVNÍ BUDOU ZA ČTYŘI DNY

29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.