06.01.2021 Jana Čiháková
Na britských ostrovech si vzhledem k nestálému klimatu a častým srážkám vždy vědí rady, jak se dostat do pohody. Základní pravidlo zní: zahřát se zevnitř! Dobře posloužit může celá řada nápojů, nejlépe samozřejmě pravý anglický čaj.
A protože zima je i u nás poměrně dlouhá a byla by nuda pít stále dokola jen samotný čaj, nebo čaj s mlékem, přinášíme vám tipy na čtyři originální čajové nápoje. Základem všech receptů je tradiční a nejoblíbenější čaj ve Velké Británii – Tetley.
Irská kultura, jejíž nedílnou součástí je i nápaditá gastronomie, se stala oblíbenou nejen v celé Británii, ale také v Evropě a Americe. Pokud chcete ochutnat něco typicky irského, vždy narazíte na jednoduchý recept doplněný o irskou whiskey. Notnou dávku tohoto irského symbolu obsahuje i náš recept. Irský čaj oceníte zejména po návratu z dlouhé zimní procházky nebo po dni stráveném na sjezdovce. Tento tradiční spíše pánský nápoj přenese každého milovníka dobrodružné romantiky do překrásné, ale drsné irské krajiny. Stačí se zasnít…
Přísady:
Příprava:
Čaj zalijeme vařící vodou a necháme 3 – 5 minut louhovat. Přidáme whisky, mléko a cukr a podáváme.
Pravý odpolední čaj (afternoon tea) se neobejde bez marmelády nebo džemu. Ať už v klasické podobě jako příloha k chlebu či sušenkám, či přímo jako nedílná součást nápoje. Marmeláda připravená z hořkých pomerančů nejvíce potěší mlsné ženské jazýčky. U marmeládového čaje, který je vhodné připravit do větší konvice, mohou dámy strávit mnoho hodin v živém rozhovoru. Zaručujeme, že všechny případné smutky a strasti se ztratí stejně jako nahořklá chuť pomerančů v tomto čaji. Zůstanou jen sladké vzpomínky…
Přísady:
Příprava:
Čaj zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat. Poté přidáme cukr a citrónovou šťávu. Vmícháme marmeládu a necháme ji v čaji zcela rozpustit. Vše můžeme nakonec přecedit. Okamžitě podáváme.
Tento nápoj je neodmyslitelně spojen s rozjímáním a meditací. Je ideální např. pro všechny, kdo rádi přemítají o metafyzice. Zelený čaj má silné povzbuzující účinky, ale přitom obsahuje mnohem méně kofeinu než čaj černý. Koření potěší smysly a zbystří ducha. Hledači pravdy a smyslu života rádi porušují konvence, čemuž odpovídá i složení tohoto nápoje. Je totiž lehce doplněn mlékem, které podle čajových tradicionalistů do zeleného čaje nepatří, protože snižuje jeho zdravotní účinky. Necháváme jen na Vás, zda si ho do nápoje přidáte či nikoliv.
TIP: Zdá-li se vám čaj málo sladký, servírujte ho s trochou medu.
Přísady:
Příprava:
Vodu přivedeme k varu a po dobu 10 minut v ní povaříme skořici, zázvor a hřebíček. Přidáme čaj a dalších pět minut vaříme na mírném ohni. Přidáme mléko a znovu pomalu zahříváme skoro k varu. Vše zcedíme a podáváme.
Chcete-li vyjádřit city není nic lepšího než s láskou připravená pochoutka. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Tato lahůdka poslouží dobře jako vyznání nebo rafinovaný způsob, jak získat milovanou ženu. Z rukou partnerky ho ocení každý unavený muž, vracející se ze zaměstnání. Chutnat bude i dětem, kterým bude připomínat milovanou čokoládu. Čaj s kakaem vyžaduje čas na přípravu a trochu šikovnosti.
Přísady na 4 porce:
Příprava:
Přivedeme vodu do mírného varu a vložíme do ní čaj. Necháme vylouhovat a čajové sáčky vyjmeme. Přimícháme cukr a kakaový prášek a vaříme za stálého míchání, dokud se vše nerozpustí a nepřivede k varu. Ubereme teplotu a přidáme mléko, vanilkový extrakt a koření. Čekáme, dokud se mléko neohřeje. Nalijeme do šálků a můžeme servírovat.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.