SAMOOBSLUŽNÝ VÝDEJ V JÍDELNÁCH BY MOHL ZAMEZIT PLÝTVÁNÍ

SAMOOBSLUŽNÝ VÝDEJ V JÍDELNÁCH BY MOHL ZAMEZIT PLÝTVÁNÍ

13.03.2023 Jana Čiháková

Zavedením samoobslužného výdeje obědů ve školních jídelnách by se podle iniciativy Skutečně zdravá škola ročně ušetřily tisíce tun potravin. Děti by si tak v jídelnách nabíraly jídlo podle vzorové porce, ale na talíř by si samy vzaly jen tolik jídla, kolik snědí. Podle iniciativy by se tak v jídelnách minimalizovalo zbytečné plýtvání, což by umožňovalo stravování i pro děti z nízkopříjmových rodin. ČTK to za spolek sdělil Tom Václavík.

"Jsme přesvědčeni o tom, že samoobslužný výdej obědů a důraz na snižování plýtvání by mohl výrazným způsobem pomoci ke snižování nákladů na suroviny a umožnil by tak stravování i dětem z nízkopříjmových rodin, aniž bychom museli zavádět systém obědů zdarma pro všechny děti hrazený z veřejných rozpočtů," uvedl Václavík.

Nyní se školní stravování v Česku řídí vyhláškou o školním stravování. Kromě jiného ukládá vývařovně povinnost vydat strávníkovi určitou velikost porce, která je odvozená od průměrné měsíční spotřeby vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech. Podle iniciativy je tak prioritou českého systému jídlo strávníkovi vydat bez ohledu na to, zda vydaný pokrm sní.

30 PROCENT SE VYHODÍ

Podle zástupců spolku tak jako odpad skončí 20 až 35 procent vydaného jídla, uvedli s odkazem na vyjádření zaměstnanců školních jídelen. "To znamená, že až 50.000 tun jídla ročně děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách nedojedí a vyhodí. To je 25krát více, než kolik porcí by bylo potřeba k tomu, aby na oběd do školní jídelny mohly chodit i děti, které si to nyní nemohou dovolit a jejichž školní obědy hradí ministerstvo školství a ministerstvo práce a sociálních věcí formou grantových programů," informovali.

Organizace Women for Women (W4W), která pomáhá s placením pokrmů ve školní jídelně dětem z nízkopříjmových rodin, informovala, že letos nebude mít na školní oběd každé šesté dítě. V roce 2022 to byl každý osmý školák. Potenciálně je tak nyní až 32.000 dětí v situaci, kdy si jejich rodiny nemohou dovolit zaplatit jim oběd ve školní jídelně, a za školní rok je jim potřeba zaplatit čtyři až šest milionů obědů.

Samoobslužný výdej pokrmů je běžnou praxí ve školách ve Švédsku, Finsku a Velké Británii. V ČR systém od září 2022 pilotně zkouší společnost Delirest ve školní jídelně Masarykovy ZŠ v Tanvaldu. „Během prvního půlroku fungování se nám podařilo snížit množství nesnězeného jídla a odpadů o 90 procent,“ uvedl ředitel společnosti Michal Debrecéni.

Ceny vstupních surovin pro přípravu pokrmů rostou. Ministerstvo školství (MŠMT) proto od 1. února změnou vyhlášky umožnilo školním jídelnám navýšit platby za stravování. Oběd z vývařovny ve škole nyní stojí v průměru asi 35 korun.

Dotační programy na podporu školního stravování má MŠMT a ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). MŠMT dalo letos na dotacích neziskovým organizacím na zajištění školního stravování pro žáky ZŠ 100 milionů korun, tedy o 40 milionů více než loni. Úřad podle své mluvčí Anety Lednové částku zvýšil kvůli nárůstu cen potravin a energií. Ve školním roce 2021/2022 podporu od resortu získalo 9500 žáků v 920 školách. Díky projektu Obědy do škol, za nímž stojí MPSV, zdarma ve školním roce 2021/2022 obědvalo 14.158 dětí z téměř tisícovky škol.


Mohlo by vás zajímat

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.