20.03.2014 Redakce
Co znamenají označení brut a demi sec na lahvi šampaňského?
Tyto pojmy značí obsah cukru v šampaňských vínech:
extra suchá – brut - s obsahem cukru do 15 gramů v litru
suchá - sec - s obsahem cukru od 15 do 35 gramů v litru
polosuchá - demi sec - s obsahem cukru od 35 do 50 gramů v litru
polosladká - demi doux - s obsahem cukru od 50 do 80 gramů v litru
sladká – doux - s obsahem cukru více než 80 gramů v litru
Existují však i šampaňská bez přídavku cukru. Jsou to vyhlášená šampaňská, označovaná jako ultra-brut (ultra suché – s obsahem cukru méně než 3 g/l).
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.