13.05.2015 Jana Vlková
Vždy když oždibuji fialové šeříkové květy, vychutnávám si na nich spíš vůni než lehce svíravou chuť. Se svým úlovkem spěchám do kuchyně a shake piju, ještě než se stihne dotočit vlastní setrvačností. „Okamžiku, jak´s krásný, ach prodli jen.“ Myslívám si při tom.
Pro 4 osoby: 250 g měkkého tvarohu, 125 ml smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce cukru, 10 kapek vanilkové esence, hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku, květy tulipánů z důvěryhodného zdroje
Postup
Květy tulipánů zbavte stopek, tyčinek a pestíků. Snažte se ponechat květ celistvý a nedotčený, aby vám posloužil podobně jako kornoutek na zmrzlinu. Tvaroh našlehejte v míse se šlehačkou. Dochuťte cukrem a vanilkou. Plňte do tulipánových květů a zdobte květy šeříku. Jindy tvarohovou náplň ochuťte třeba marmeládou nebo kakaem. Zkuste ji sladit s barvou tulipánových květů. Tvaroh se šlehačkou se ochotně přizpůsobí vaší momentální náladě, takže směle experimentujte, dokud šeřík kvete.
Recept je převzat z Květinová kuchařka - jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení
od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz
Kniha vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.
Foto receptů: David Turecký
Doporučená MOC: 599 Kč, k dostání na www.smartpress.cz za 499 Kč
28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.
15.06.2015 | Malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. Navíc jejich příprava není náročná, stačí trocha trpělivosti při výrobě košíčků, zručnosti při míchání vanilkového krému a fantazie při zdobení ovocem...
14.07.2015 | Pokud si rádi pochutnáváte na teplé zelenině a už vám dochází nápady, jak si ji připravit, vyzkoušejte ji zapečenou. Můžete si ji totiž dopřát téměř s čímkoli a na několik způsobů.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.