Šípkový, mátový, jahodový... jak vybrat dobrý sirup?

Šípkový, mátový, jahodový... jak vybrat dobrý sirup?

06.10.2014 Mgr. Kateřina Kmecová

Z čeho by se měl skládat poctivý sirup? Poradíme vám, jak nakoupit tak, abychom si domů nepřinesli jen ve vodě rozpuštěný cukr, lákavě obarvený a navoněný.

Hlavní sezóna letního ovoce nám sice skončila, ale možná jste i letos vzhledem k bohaté úrodě narazili na problém, co se vší tou nadílkou provést. Mrazák máte plný, další sklenice marmelád se již do spíže nevejdou a ovocné koláče už nemůžete ani cítit? Zkuste si vyrobit domácí sirup.

Sirup je koncentrovaný roztok cukrů a ovocné šťávy. Aby se výrobek mohl nazývat sirupem, musí obsahovat nejméně 60 % cukru. Cukr se nepřidává jen z důvodů chuťových, ale také stabilizačních. Roztok obsahující nad 60 % cukru způsobuje dehydrataci mikroorganismů, které tak nejsou v tomto prostředí schopny existence. Z tohoto důvodu je možné vyrobit sirupy i bez konzervačních látek.

Poctivé sirupy se vyrábějí z čerstvé ovocné šťávy, cukru a kyseliny citronové. Šťáva se zahřeje na teplotu 70 ºC, přidá se k ní cukr a kyselina citronová. Po dokonalém rozpuštění cukru se směs zahřeje na teplotu 75 ºC, odstraní se z něj vzniklá pěna a sirup se naplní do předehřátých lahví.

Známe je všichni

Pití a výroba sirupů mají v Čechách dlouhou historii. Skoro každý si v dětství pochutnával na domácí malinovce či bezové šťávě, ale sirup lze vyrobit snad ze všech myslitelných druhů ovoce, bobulí a bylinek. Podle průzkumů jejich obliba v poslední době stále stoupá, neboť je upřednostňujeme před sladkými vodami a limonádami. Pokud si na výrobu domácího sirupu netroufáte a raději si sirup koupíte v obchodě, dejte si velký pozor na to, po kterém sáhnete. Jsou mezi nimi obrovské rozdíly a je možné, že si domů přinesete jen ve vodě rozpuštěný cukr, lákavě obarvený a navoněný. Nejen na českém trhu existuje celá řada sirupů, které ovocnou šťávu vůbec neobsahují, a ovocný dojem jim dodává jen přidané aroma. V takovém případě se pak výrobce neobejde bez barviv a konzervantů.

 

Jablka místo jahod?

Pokud se rozhodujete podle ceny a saháte po nejlevnějším výrobku, nejen, že je značná pravděpodobnost, že si na nápoji nepochutnáte, ale možná neušetříte tolik, kolik jste plánovali. Dražší sirupy jsou obvykle koncentrovanější a ředí se tak větším množstvím vody. Z jedné lahve tedy vyrobíte větší množství nápoje než z vodnatých výrobků.

Pozornost věnujte tomu, z jakého ovoce je sirup vyroben. Běžnou praxí je, že například jahodový sirup pyšnící se 20 % ovoce může obsahovat jen 5 % jahod. Ačkoli se na vás z obalu směje obrovská jahoda, zbylých 15 % ovocné šťávy může být tvořeno jablky, která jsou výrazně levnější. Přednost tak dávejte jednopruhovým sirupům, u kterých máte jistotu, že celý ovocný podíl je skutečně z ovoce, které je deklarováno na obale.

Pozor na množství

Sirupy, i ty nekvalitnější, by vždy měly být jen doplněním pitného režimu, jehož základem by měla být u dětí i dospělých neperlivá voda. Pokud si chceme dopřát změnu, vždy bychom sirup měli ředit dostatečným množstvím vody, aby výsledný nápoj nebyl příliš sladký a energeticky hodnotný. Při výrobě sirupů se není třeba omezovat jen na zpracování ovoce, jsou vhodným zužitkováním i prakticky celé bylinkové úrody. Nejen, že mohou, stejně jako ovocné sirupy, posloužit k ochucení vody nebo například čajů, ale jsou také vhodnou alternativou například při potížích s imunitou či horními cestami dýchacími.

RECEPT

 Šípkový sirup

1

Ingredience: 1 kg zralých šípků, 2 l vody, 1 kg cukru krystal, 20 g kyseliny citronové

Postup: Z šípků odstraníme černé konce. Plody rozmixujeme tyčovým mixérem a zalijeme je vodou. Necháme několik hodin louhovat. Směs vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Poté přecedíme přes plátno nebo utěrku, abychom se zbavili všech zrníček. Do šťávy přimícháme cukr a při teplotě 70 ºC mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Horkou tekutinu nalijeme do připravených sklenic a necháme vychladnout.

Další recepty a informace naleznete v novém čísle časopisu Svět ptoravin, které je právě v prodeji!

1


Mohlo by vás zajímat

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.