Sklenka červeného vína denně na srdce: Co na to ale říká věda?

Sklenka červeného vína denně na srdce: Co na to ale říká věda?

06.01.2020 Jana Čiháková

Červené víno má díky svým antioxidantům pověst, že chrání srdce a cévy. Nicméně vědecké studie tuto vlastnost sotva potvrzují, píše francouzský deník Le Figaro.

"Dosud nemáme žádný důkaz o tom, že je sklenka červeného vína denně prospěšná pro zdraví," říká profesor Mickaël Naassila z univerzity Picardie-Jules Verne a prezident Francouzské společnosti pro studium alkoholu. "Malý ochranný efekt pokud jde o riziko infarktu a trombózy byl prokázán u lidí ve věku od 40 do 60 let, ale nad tím široce převažují škodlivé účinky na další orgány," připojuje se profesor Michel Reynaud, prezident Akčního fondu proti závislostem. "Tento užitek je nicotný ve srovnání s tím, jak alkohol podporuje vznik rakoviny a demence, jak je spojen s násilím a autonehodami," dodává.

Mýtus vína jako léku se zrodil v roce 1981, kdy tři francouzští vědci konstatovali, že Francouzi jsou méně náchylní k infarktu než jiné národy, ačkoli jejich strava je dosti bohatá na tuky. Velmi rychle někteří spojili tento "francouzský paradox" s popíjením vína. V roce 1992 dva francouzští vědci, Serge Renaud a Michel de Lorgeril, publikovali v časopise The Lancet studii, z níž vyplývalo, že umírněná konzumace alkoholu - kterou stanovili na dvě tři sklenky vína denně! - snižuje o 40 procent riziko kardiovaskulárních chorob.

Tato teorie dostala brzy trhliny. "Některé studie přinesly výsledky jdoucí týmž směrem, ale měly mnoho nedostatků," zdůrazňuje profesor Reynaud. Jejich autoři tvrdili, že ti, kdo umírněně popíjejí víno, jsou zdravější než abstinenti. Nebrali však v úvahu to, že mnoho lidí abstinuje proto, protože měli problémy s alkoholem nebo mají chronickou chorobu a berou léky, na něž se nesmí pít alkohol. Studie zveřejněná v roce 2016 ukázala, že ze 2200 vědeckých prací na toto téma mělo jen 13 správnou metodologii.

Neškodná konzumace alkoholu neexistuje 

Kromě toho se objevilo mnoho publikací, které vyvracejí teorii prospěšnosti sklenky vína denně. Nedávno několik studií, včetně té, která sledovala půl milionu osob po dobu deseti let, dokonce prokázalo, že neexistuje neškodná konzumace alkoholu. "Opravdu už nelze tvrdit, že mírná konzumace alkoholu je prospěšná," potvrzuje doktor Thierry Favrod-Coune, který se zabývá léčbou závislostí při univerzitních klinikách v Ženevě.

Někteří se snaží zachránit pověst vína, zvláště červeného, tím, že zdůrazňují přítomnost resveratrolu, přírodního antioxidantu v hroznech. Resveratrol působí protizánětlivě a nalezneme jej i v jiném ovoci. Avšak důkazy o jeho užitečnosti pro lidské zdraví chybějí. "Museli bychom sníst několik kilogramů hroznů, aby se něco dělo," zdůrazňuje profesor Reynaud.

"Je třeba přestat podporovat mýtus magického nápoje," uvedl profesor Naassila. Připomněl, že alkohol je ve Francii hlavní příčinou hospitalizace, ale také po tabáku druhým faktorem způsobujícím rakovinu. Abychom tato rizika omezili, doporučují zdravotníci nepít více než dvě sklenky vína za den a nejméně dva dny v týdnu abstinovat.


Mohlo by vás zajímat

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.