25.10.2022 Jana Čiháková
Výroba povidel se nesmí uspěchat, i když trvá hodiny. Na povidlech není co urychlit, míní Zuzana Čevelová, která předvádí tradiční výrobu povidel ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Povidla vaří v měděném kotli, jak se to naučila od své babičky.
"Učila mě to babička v Jarošově. Celá dědina se u nás během podzimu vystřídala, každý si došel navařit povidla," uvedla Čevelová. I dnes vaří povidla v tradičním měděném kotli. Dnes v něm ve skanzenu míchala ovoce ručně tradičním dřevěným míchadlem, kterému se říká strýc, někde měsíček či kotula. Při běžné výrobě povidel je postup stejný, jen je místo strýce elektrické míchání. "Jinak mám starý měděný kotel, topíme pod ním dřevem a vaříme to stejně pomalým způsobem. Na povidlech není co urychlit. Pokud je do povidel přidaný cukr a pektin na zahuštění, to už nejsou povidla," uvedla Čevelová.
Pokud se vaří švestky, musí se přepasírovat přes velké síto, aby nepropadly pecky. "Přepasírovanému tovaru se říká lízačka, ta se vrátí do měděného kotle, kotel musí být vyčistěný, aby tam nezůstala pecka, protože kotel by mohl prasknout. Potom se to míchá, přibližně 12, 15 hodin podle velikosti kotle a vařené suroviny. Pokud se vaří jablíčka, tak odpadá proces pasírování a je to jednoduší. Z 60 kilogramů ovoce se dvě třetiny odpaří a zůstane jedna třetina," uvedla Čevelová. Každé ovoce má jiné množství tekutiny, povidla se však musí vyvařit co nejvíce, aby se tím zaručila jejich trvanlivost. "Naše babičky je uchovávaly ve velkém kamenovém hrnci nebo v plachtě někde zavěšené. Vždy odkrojily plát povidel, rozmíchaly je ve vodě, mléce nebo rumu a teprve pak to používaly k vaření. Povidla byla velmi tuhá," uvedla Čevelová.
Chuť povidel z měděného kotle je podle ní specifická. "Z mědi jsou povidla daleko chutnější, než když se uvaří v nerezu," uvedla Čevelová. Důležité je také velmi zralé ovoce. "Kvalitní uzrálé ovoce je základ. Často už lidé sbírají švestky na kvas, ale my ještě čekáme, aby mělo ovoce co nejvíce cukru," uvedla. Letos byla úroda švestek velmi špatná, s jablky to bylo lepší. Pokud je dobrý rok, vyrobí i 1200 kilogramů povidel. Prodává je zejména na trzích. Její výrobky nesou značku Tradiční výrobek Slovácka.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.