Snídaně

Snídaně

27.05.2014 Redakce

Je vhodnější slaná nebo sladká snídaně?

Měli bychom snídat nejen to, co je pro nás zdravé, ale také to, co nám i chutná a tím se tak mohli příjemně naladit na zbytek dne. Je jedno, zda zvolíte sladkou či slanou variantu, ale snídaně by měla tvořit čtvrtinu našeho denního příjmu energie, a to v případech, kdy držíme dietu, i v rámci zdravého životního stylu. 

Vhodná snídaně by měla obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, dobré tuky, sacharidy a vlákninu.  Správně zvolená snídaně by nás tak měla zasytit alespoň na tři hodiny, potom bychom měli zvolit vhodnou svačinku a teprve pak by měl následovat oběd. K snídani můžeme zakousnout celozrnné pečivo, doplněné tvrdým sýrem, vajíčkem či šunkou. Vhodný je také bílý jogurt s ovocem nebo oříšky.

Pozor bychom si ale měli dát na tzv. zdravé cereálie. Jsou to obvykle jen obyčejné lupínky z bílé mouky s přebytkem cukru. Zvolit bychom tedy měli raději celozrnné a nedoslazované. Nejlepším řešením je, když si své snídaňové cereálie namícháme sami doma z ingrediencí, které máme nejraději.


Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.