I když je pro mnoho z nás ráno rutinní záležitostí, mnohdy právě v tomto období vydáme víc energie než v průběhu dne - obzvlášť, pokud máme sedavé zaměstnání. Ranní kolotoč s dětmi, dobíhání autobusu i čištění zubů - na to na všechno se musí najít síla. Jestliže nesnídáte a vaše tělo nemá tento návyk, dost pravděpodobně si na náročná rána vyšetří energii z jídel, která jste snědli den předtím - a to tou nejjednodušší cestou - uloží si večeři v podobě tuku. Proto lidé, kteří nesnídají a chtějí hubnout, shazují kila velmi obtížně, neefektivně a často i s jojo efektem.
Pokud začnete snídat, začnete tuky naopak spalovat a budete si udržovat optimálná hladinu cukru v krvi i přes den. Snídaně tak pomáhá bojovat s chutěmi v průběhu dne, zamezuje přejídání a funguje i jako prevence večerního vlčího hladu.
Nemůžete po ránu jíst? Tak se to naučte
Mnoho lidí po ránu nesnídá, protože na jídlo nemá chuť. V tomto případě ale nezbývá nic než se to naučit - pomalu a postupně. Nemusíte sníst po ránu hned celý velký francouzský toast, to se ostatně ani nedoporučuje. Pokud si po totiž ránu na prázdný žaludek dopřejete snídani s vysokým glykemickým indexem, dojde k rychlému uvolnění inzulinu, následné hypoglykémii a vy budete mít za chvíli zase hlad. Začněte třeba pár lžičkami bílého jogurtu, hrstí ořechů, ovocným nebo zeleninovým smoothie, které jsou energeticky dostačující k pokrytí dopoledních potřeb.
Po ránu tělo nejvíce potřebuje bílkoviny a vlákninu, vhodné jsou i celozrnné produkty. Bílkoviny nastartují metabolismus, vláknina z ovoce, zeleniny a celých zrn pak optimalizuje trávení. Muži by měli konzumovat 38 gramů denně a ženy by měly dostat 25 gramů, včetně rozpustné a nerozpustné vlákniny. Tři gramy rozpustné vlákeniny ve stravě mohou mít i pozitivní účinky na snížení cholesterolu. Celozrnné produkty jsou bohaté na vitamin B thiamin, riboflavin a niacin, které poskytují energii.
Hlavně v klidu
Kromě toho, co budete snídat, záleží také na to, jak budete snídat. Ideálně samozřejmě nerušeně a v klidu a ne v poklusu cestou do práce. To, co vašemu tělu dělá nejlépe, zjistíte časem sami. V zimním období se však doporučuje upřednostnit teplé snídaně. Vhodnou variantou může být zapečení celozrnný toast s avokádovou pastou, pochutnat si po ránu můžete na míchaných vajíčkách, teplý čaj by měl být samozřejmostí. V teplých měsících můžete zvolit osvěžující ovoce, ovocné jogurty, tvaroh s medem a ořechy apod.