14.08.2013 ČTK
Francouzi se patrně začínají odmilovávat, napsal americký list The New York Times. Předmětem jejich milostné touhy postupně přestává být jedna ze základních potravin francouzské kuchyně - chléb.
V současné době sní průměrný Francouz denně jen půlku bagety, v roce 1970 to byla bageta celá a v roce 1900 dokonce více než tři bagety.
Francouzky, které zároveň ve většině místních rodin nakupují, jedí ještě o třetinu méně pečiva než muži. Mladí lidé si pak dávají o 30 procent méně chleba, než tomu bylo před deseti lety.
Jde o tak znepokojující pokles, že se Observatoire du Pain, sdružení hájící zájmy pekařů a mlynářů, rozhodlo v červnu spustit celonárodní kampaň, která by Francouze k jedení chleba opět přivedla. Hlavní slogan kampaně, která byla zahájena ve 130 francouzských městech, zní: "Coucou, tu as pris le pain?" (Haló! Už si koupil chleba?). Kampaň připomíná podobnou, tehdy americkou snahu o propagaci mléčných výrobků, kde otázka zněla: Máš mléko?, poznamenal americký deník.
"Stravovací návyky se mění," říká Bernard Valluis ze sdružení Observatoire du Pain. "Lidé jsou příliš zaměstnaní, nebo pracují do pozdních večerních hodin a nestíhají chodit do pekárny. Mladí zase vůbec nesnídají. Když jim nyní říkáme Haló!, chceme, aby si zákazníci sami uvědomili: Aha, musím dneska ještě koupit chleba," dodal Valluis.
Kampaň má i svou internetovou stránku www.tuasprislepain.fr,kde se čtenáři dozví, že k francouzské kultuře chléb prostě patří a je součástí mnoha tradičních jídel. Navíc je prý zdravý a nepřibývá se po něm na váze. "Je bohatý na rostlinné bílkoviny, vlákniny a obsahuje nízké procento tuku," tvrdí se na stránce. Jestliže prý lidé drží dietu a chtějí se vyhnout jídlu, které je tučné a sladké, mají si dát právě chleba. Navíc tím, že po cestě domů koupí bagety pro své blízké, jim ukazují, jak jim na nich záleží, dodává se na internetové stránce.
Bageta je jednou z nejlevnějších potravin. Každoročně se jich v zemi prodá 10 miliard. V květnu se dokonce ve Francii koná národní festival chleba, na kterém je možné ochutnat množství druhů pečiva, zjistit, jak se chléb vyrábí a naučit se, jak si ho upéct.
Pekaři mezi sebou rovněž soutěží, vítěz klání o nejlepší bagety pak získá exkluzivní odměnu: může celý rok zásobovat pečivem prezidentský Elysejský palác. Letos v dubnu porota za vítězku vybrala Ridhu Khadherovou, která do Francie odešla před 24 lety z Tuniska.
Podle amerického historika Stevena L. Kaplana, který je považován za největšího světového odborníka na francouzský chléb, došlo v uplynulém století ve výrobě chleba ke dvěma významným trendům: na jednu stranu začala klesat kvalita veškerých produktů, na druhou se ale začaly objevovat i nové druhy chleba vyráběné s důrazem na dokonalost a tradici. Kvalita chleba se začala snižovat ve 20. letech minulého století, v 80. letech se ale začal tento trend postupně otáčet a mlynáři údajně začali zásobovat pekaře mnohem lepší moukou.
Nejnovější kampaň Kaplan kritizoval jako "mdlou". "Vyzývají lidi k tomu, aby se kupování chleba stalo součástí jejich každodenní rutiny, jako mytí rukou nebo čištění zubů. O chlebu je ale třeba mluvit jako o objektu potěšení. Musíme ho oslavovat, protože i naše chuťové pohárky díky němu jásají," dodal americký historik.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.