18.11.2020 Jana Čiháková
Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovná a známá česká food-blogerka Markéta v troubě pro vás připravila chutné a jednoduché recepty, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku.
Budete potřebovat:
1 balení hranolků, 2 ks kuřecích prsou, oblíbené koření na kuřecí maso, 1 červenou cibuli, 1 balení cherry rajčátek, ½ brokolice, 1 červenou papriku, sůl a pepř, olej podle potřeby, 250 g zakysané smetany, zelené bylinky dle chuti
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, okořeníme a zprudka ze všech stran orestujeme na pánvi na trošce oleje. Papriku, cibuli a blanšírovanou brokolici nakrájíme na menší podobně velké kousky. Na špejle napichujeme střídavě připravenou zeleninu a orestované kuřecí maso.
Hranolky připravíme v troubě podle návodu na obalu. Mezitím zlehka opečeme špízy na grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala křupavá „na skus“.
Hotové mini špízy podáváme s hranolky a s dipem ze zakysané smetany, kterou smícháme s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
Budete potřebovat:
1 balení hranolků, 8 ks větších žampionů, 200 g tvrdého sýra (gouda nebo cheddar), 200 g šunky vcelku, 1 vejce vařené natvrdo, 1 balení cherry rajčátek, 1 kelímek zakysané smetany, 1 červenou cibuli, sůl a pepř
Postup:
Žampiony očistíme a z kloboučků vyřízneme třeň. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Žampiónové klobouky naplníme směsí nakrájeného sýra a šunky na kostičky, vajíček, červené cibulky a cherry rajčátek. Dáme péct na cca 20 minut.
Hranolky připravíme podle návodu na obalu a podáváme společně se zapečenými houbami a dipem, který umícháme z kysané smetany, nasekané zbývající červené cibulky, soli a pepře.
Budete potřebovat:
1 balení hranolků McCain Crispers, 1 cuketu, 2 mrkve, 150 g tvrdého sýru (např. cheddar), 2 vejce, hrst strouhanky, sůl a koření, nasekané bylinky, zakysanou smetanu, polníček, svazek ředkviček
Postup:
Cuketu nahrubo nastrouháme, zlehka osolíme a necháme 20 minut „vypotit“. Potom vymačkáme všechnu vodu, kterou cuketa pustila. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, sýr na kostičky, vejce, nasekané bylinky, pepř a sůl podle chuti a podle hustoty strouhanku. Tvarujeme tenké placky a smažíme na pánvi z obou stran do zlatova.
Mezitím připravíme hranolky podle návodu na obalu.
Podáváme se salátkem z polníčku a ředkviček, přidáme též jednoduchý dip ze zakysané smetany, prolisovaného česneku, soli a pepře.
Budete potřebovat:
1 balení hranolků, 600 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 1 malou cibuli, nasekané bylinky, hrst strouhanky, sůl a pepř, 4 rajčata (čerstvé anebo v plechovce), 1 stroužek česneku, 1 lžičku třtinového cukru, hrst zelených bylinek, 1 chilli papričku
Postup:
Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, nasekanými bylinkami, solí, pepřem, vejcem, podle potřeby přidáme trochu strouhanky a vytvarujeme kuličky ve velikosti pingpongového míčku. Opečeme na pánvi do zlatova ze všech stran, potom necháme dopéct v troubě přibližně 10 minut na 180 °C.
Hranolky upečeme v troubě podle návodu na obalu.
Dip připravíme z konzervovaných rajčat či čerstvých spařených a oloupaných rajčat. Do mixéru vložíme rajčata, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, lžičku cukru, sůl, koření a rozmixujeme dohladka. Dle chuti můžeme přidat i kousek chilli papričky.
Masové kuličky podáváme spolu s rajčatovým dipem a streetfoodovými hranolkami.
Zdroj foto: Mc Cain a Youtube
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.