20.01.2020 Jana Čiháková
Časté holdování brunchům, tedy snídaním, které jsou zároveň obědem, ale podle španělských vědců vede k přibírání na váze, a to i v případě, že pozdní víkendová snídaně má stejnou energetickou hodnotu jako ta v pracovním týdnu.
Za hlavní příčinu vědci považují skutečnost, že tělo je zvyklé snídat v pravidelnou dobu a při odložení prvního jídla dne živiny hůře zpracovává. Na studii vědců z barcelonské univerzity upozornil britský list Daily Mail.
Lidé, kteří o víkendu snídali o 3,5 hodiny později než v týdnu, měli podle studie o 1,3 bodu vyšší index tělesné hmotnosti BMI v porovnání s těmi, kteří svůj režim neměnili. Délka spánku, energetický výdej a kvalita jídla na tento rozdíl podle vědců neměly vliv. Hlavním důvodem podle nich tak bylo, že tělo si přirozeně zvykne jíst v určitou dobu a když se tento čas změní, jídlo se mu hůře zpracovává a vede to k přibírání. Jinými slovy naše biologické hodiny náš metabolismus připravují na to, aby jídla zpracovával v určitý čas. Buňky jsou tak naprogramovány, aby věděly, kdy využívat určitých živin. Když člověk jí v jinou dobu, tělo to překvapí a metabolismus se zpomalí, což vede k většímu ukládání tuku, tvrdí experti.
Studie se opírá o vzorek 1100 studentů ze Španělska a Mexika. Respondenti uvedli, kdy běžně snídají, obědvají a večeří v týdnu a kdy o víkendu. Téměř dvě třetiny studentů o víkendu jedly o hodinu později a nejčastěji odsouvaly snídani. Čím větší byl rozdíl mezi běžnou dobou jídla v pracovní den a o víkendu, tím častěji měli respondenti nadváhu.
Největší přibírání na váze bylo zaznamenáno, když byla snídaně o víkendu odsunuta o 3,5 hodiny, například když dotyčný běžně v týdnu snídal v 08:00 a o víkendu v 11:30. Tito lidé měli průměrně o 1,3 bodů vyšší BMI než ti, kteří svůj režim příliš neměnili. U člověka, který měří 170 centimetrů a váží 90 kilogramů rozdíl 1,3 bodu na stupnici BMI představuje čtyři kilogramy. Podle vedoucí studie Maríi Fernandy Zerónové by tak mohlo pravidelné stravování přispět k redukci hmotnosti. Britská výživová poradkyně Mhairi Brownová studii sice označila za "zajímavou", zároveň ale dodala, že hlavní prokazatelnou metodou vedoucí k redukci váhy je snížení kalorického příjmu.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.