Sucho a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům

Sucho a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům

13.08.2015 ČTK

Vedro a nedostatek vláhy začínají dělat starosti vinařům. Na vinicích budou letos patrně nižší výnosy, někteří vinaři jich v nejpostiženějších místech čekají až o polovinu méně ve srovnání s obvyklou úrodou. Réva podle nich v extrémním horku jen přežívá. Vyplývá to z ankety ČTK.


    Podle manažera vinohradnictví ve společnosti Bohemia Sekt Josefa Svobody je dlouhodobé sucho znát už i na vinicích, které donedávna odolávaly. "Hrozny již začínají být měkké až houbovité, listy jsou povislé. Pokud bude toto počasí ještě několik týdnů pokračovat, můžeme očekávat ztráty na některých vinicích až 50 % oproti běžné úrodě," uvedl.
    Svoboda věří, že ještě není nic ztraceno, jestliže brzy zaprší. "Pokud ale současná situace potrvá více než deset dní, můžeme očekávat praskání a následné hnití bobulí," řekl. Firmě pomáhají závlahy, které vybudovala v části vinic. V ostatních částech ničí plevel, aby veškerá vlhkost zůstala vinné révě.
    Podle generálního ředitele Vinia Velké Pavlovice Libora Výlety už začaly měknout hrozny raných odrůd. "V této fenofázi je již dána velikost bobule a případné srážky již neovlivní velikost hroznu, spíše naopak. Pokud by napršelo velké množství srážek, dojde k praskání bobulí a následné hnilobě hroznů, jako tomu bylo v minulém roce," vysvětlil Výleta. Středně rané a pozdní odrůdy podle něj mají poloviční velikost bobule v hroznu oproti průměru. "U těchto odrůd by srážky v současné době měly pozitivní vliv," podotkl.
    Doplnil, že podle něj réva v tropických teplotách jen přežívá. "Díky přetrvávajícímu suchu se dá předpokládat nižší sklizeň," konstatoval.
    Podle enologa společnosti BS Vinařské potřeby Miloše Vidláře je zatím tlak chorob slabý nebo minimální. "V polohách, kde je ještě dostatečná zásoba vody, nedochází ke stresům způsobených suchem, ale uvidíme, co přinesou další dny, týdny. Pokud to takhle bude pokračovat, tak se dá předpokládat rychlý nárůst cukernatosti bez dostatečné aromatické zralosti. Navíc s rychlým úbytkem organických kyselin," sdělil.


Mohlo by vás zajímat

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.