SVĚT SI HO ZAMILOVAL RAKETOVOU RYCHLOSTÍ: KDE SE VZAL APEROL?

SVĚT SI HO ZAMILOVAL RAKETOVOU RYCHLOSTÍ: KDE SE VZAL APEROL?

17.10.2022 Jana Čiháková

Záplava jasně oranžových a červených koktejlů se stala běžnou podívanou v barech a restauracích po celé Evropě i mimo ni. Spritz, nápoj na bázi vína původem z Itálie, si totiž nachází stále další příznivce, píše agentura AP.

V severovýchodní Itálii se dlouhá desetiletí podával jako aperitiv k drobnému občerstvení cicchetti, k dostání byl zejména v barech v okolí Benátek. Moderní verze spritzu se skládá z prosecca, hořkého digestivu a sodovky. Kombinace vína a perlivé vody pochází z poloviny 19. století, z dob Rakouska-Uherska. Předpokládá se, že některým Rakušanům připadala italská vína příliš těžká, a tak žádali barmana o dolití sodovky, aby je zředili. Doslova žádali, aby jim "stříknul" sodovku, německy spritzen. Vznikl tak nejspíš první návod na spritz neboli střik.

Hořké přísady, které se dnes používají, se objevily až později. Sladší pomerančový Aperol vznikl v roce 1919 v italské Padově. Sytě červený hořký digestiv Select následoval v roce 1920 z benátské čtvrti Castello. Oba tyto likéry se zrodily ze směsi bylin, se kterými se v okolí Benátek obchodovalo. Oblibu jako přísada do střiku si nově získává i italský aperitiv Campari, který je již dlouho oblíbenou ingrediencí koktejlu Negroni.

POKLAD Z BENÁTEK

Benátky byly centrem italského obchodu s kořením, takže "pro ně bylo snadné získávat koření, bylinky a botanické výtažky z celého světa a vytvořit tak dokonalý recept, který se dodnes nezměnil," míní ambasador značky Select Rudi Carraro. "Na začátku cítíte velmi příjemné, aromatické, citrusové tóny, které pocházejí z pomerančů, a náznak kardamonu," popisuje chuť Selectu Carraro. Rebarbora dodává "travnatou, hlubokou, zemitou chuť, která se stále vrací". A nakonec je tu artemisia, běžně známá jako pelyněk, která přináší dlouhotrvající hořkost, popisuje Carraro.

Původně se aperitivy pily samotné, "možná s trochou ledu nebo sody, aby se trochu prodloužily," říká Carraro. Teprve v 50. letech se tyto italské likéry začaly používat jako koktejlová přísada a přidávat do spritzů, i když na začátku jen po kapkách. V 70. letech pak původní víno začalo nahrazovat prosecco, takže výsledný střik je "bublinkovější a přitažlivější pro mladší generaci", říká Carraro.

Po roce 2000 se z benátského aperitivu stal celosvětový fenomén. Podle analýzy nápojového trhu IWSR v roce 2021 vzrostl celosvětový prodej alkoholických aperitivů meziročně o 26 procent. V posledních pěti letech objem prodaných aperitivů celosvětově stabilně roste. Největšími trhy jsou Itálie, Francie, Německo, Brazílie a Argentina.

Svůj podíl na růstu prodaných aperitivů má i spritz. Střiky mají nízký obsah alkoholu a ladí tak s nastupujícím trendem, říká Linda Passarellaová, ředitelka globální divize aperitivů ve společnosti Campari Group, která vlastní i Aperol.

PODLE CHUTI

Mění se také chutě spotřebitelů. Zatímco Italové jsou na hořké chutě zvyklí od mládí, zbytek světa italské aperitivy poznává a experimentuje s jejich chutěmi. "Od útlého věku pijeme kávu u babičky doma," vysvětluje Ital Carraro a dodává, že i nealkoholické nápoje, které pijí italské děti, jsou hořké. Aperol chutná po hořci, vanilce, květinách "plus hodně pomeranče," říká manažer baru Terrazza Aperol v Benátkách Luca Boso. Aperol zažívá nejrychlejší nárůst prodejů v Evropě, ale podle Passarellaové je cílem firmy také expanze do Spojených států a do Asie. Aperol je podle ní nápojem, který vám otevře dveře do světa aperitivů. "Je dobře vyvážený, hořkosladký a je proto chuťově velmi přístupný.Pokud by spotřebitelé chtěli mít rafinovanější zážitek, hořčí chuť, pak zkusí Campari spritz, které je sofistikovanější a nabízí komplexnější chuťový profil," říká Passarellaová.

Do nápoje je možné přidat kteroukoli ze zmiňovaných hořkých přísad, moderní recept ale zůstává stále stejný: 3 díly prosecca, 2 díly hořkého aperitivu, soda, spousta ledu a navrch oliva nebo plátek pomeranče.

Carraro vybízí k experimentování. "Na receptu na spritz se mi líbí, že si ho opravdu můžete upravit podle vašich chutí. Já mám rád ten svůj, ve kterém je trochu víc Selectu, protože je pak trochu hořčí. Jestli chcete víc sody, aby byl lehčí, nebo víc ledu, méně ledu, to je zcela na vás," říká Carraro.


Mohlo by vás zajímat

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.