poradna  

Syrovátka

Syrovátka

19.03.2014 Redakce

Co přesně je syrovátka?

Na první pohled je syrovátka bílý prášek, který po rozpuštění ve vodě vytvoří nápoj podobný mléku. S mlékem však krom vzhledu a původu nemá mnoho společného. Syrovátka vlastně vzniká při sražení mléka. Je to vedlejší produkt, který vznikne při výrobě sýrů a tvarohů. Krom vody obsahuje laktózu a syrovátkovou neboli sérovou bílkovinu. Také obsahuje spoustu minerálních látek a vitaminů např. B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin a kyselinu listovou.

Syrovátka zlepšuje trávení a pročišťuje střeva. Ocení ji tedy především ten, kdo chce zhubnout, jelikož odbourává tuk a potlačuje chuť k jídlu. Oblíbená je také u sportovců.  Syrovátka působí rovněž detoxikačně a odvádí tedy z organismu toxické látky. Pomáhá snižovat cholesterol, posiluje imunitu a pozitivně působí na stavbu zubů a kostí. Dále podporuje činnost ledvin. S rozumem ji však musí užívat lidé s ledvinovými potížemi. Mléčné kyseliny obsažené v syrovátce zlepšují vstřebávání vápníku. Díky tomu je vhodná i pro těhotné ženy a pro nemocné, kteří trpí osteoporózou (řídnutím kostí).


Mohlo by vás zajímat

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.