08.04.2014 SZPI
Souhrn výsledků kontrol Stání zemědělské a potravinářská inspekce za loňský rok.
V rámci kontroly bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2013 mj. zkontrolovala 4 807 šarží potravin z hlediska přítomnosti cizorodých látek – pesticidů, mykotoxinů, chemických prvků, konzervantů a barviv. Celkem u 273 šarží potravin analýza potvrdila nadlimitní přítomnost cizorodých látek. Odběr vzorků SZPI uskutečnila ve všech článcích distribučního řetězce, tj. ve fázi výroby, dovozu, distribuce a maloobchodního prodeje. Laboratorní analýzy byly provedeny v akreditovaných laboratořích SZPI v Praze a Brně a v externích laboratořích.
V rámci kontroly reziduí pesticidů SZPI odebrala ke kontrole 1 089 vzorků, nadlimitní hodnoty laboratorní analýza prokázala u 12 vzorků. Jednalo se o následující komodity: zelený čaj, paprika, koriandr, hlíva ústřičná, žampiony a doplňky stravy - grapefruitový extrakt a grepový sirup s betaglukanem.
Celkem 600 šarží potravin SZPI prověřila na přítomnost mykotoxinů a nevyhovující hodnoty z hlediska požadavků legislativy rozbor prokázal u 6 šarží potravin - u rýže, pistácií a sušených fíků rozbor potvrdil nadlimitní přítomnost aflatoxinů a v rozinkách a mleté paprice analýza zjistila nevyhovující hodnoty ochratoxinu A.
V rámci monitoringu chemických látek v potravinách inspekce kontrolovala hodnoty přítomnosti minerálních látek, zejména sodík, draslík, hořčík, hořčík, selen, vápník a zinek a rovněž kontaminující prvky, zejména arzen, cín, olovo, kadmium, měď, rtuť a jiné. SZPI celkem odebrala ke kontrole 612 šarží potravin, u 3 vzorků byly zjištěny nevyhovující hodnoty. Jednalo se o překročení nejvyšší povolené hodnoty přítomnosti olova v doplňcích stravy a přítomnosti mědi ve víně.
Inspekce odebrala 398 vzorků k analýze přítomnosti barviv, rozbor prokázal nevyhovující hodnoty u 42 šarží potravin. Ve 22 případech se jednalo o výrobky, u kterých legislativa přibarvování jednoznačně zakazuje, například víno, hroznový mošt, med, koření a výtažky z bylin. V ostatních případech nebyla přítomnost barviv vyznačena na obale, což je porušení povinnosti v oblasti označování potravin.
Přítomnost konzervantů SZPI prověřovala u 1056 vzorků potravin, přičemž nevyhovující hodnoty analýza prokázala u 51 vzorků – ve 43 případech se jednalo o překročení maximálního povoleného limitu pro přítomnost konzervační látky, v 8 případech absentoval údaj o přítomnosti látky na obale. Kontrola přítomnosti cizorodých látek v potravinách je jednou z kontrolních priorit SZPI a i v letošním roce se inspekce této oblasti intenzívně věnuje.
13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.
29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.