20.06.2019 Jana Čiháková
Ochutnejte lehké letní recepty z ingrediencí vypěstovaných na zahrádce nebo na poli. Víc sluníčka, víc pohybu … léto je jako stvořené pro zdravý jídelníček. Navíc, pokud si dáte záležet na výběru surovin pěstovaných bez chemie, ideálně v bio kvalitě od české značky PROBIO, vaše tělo zajásá. Přinášíme vám tip na tři výborné recepty, které připravíte za chvilku. Překvapte rodinu letní večeří, jakou ještě neochutnala.
Ingredience:
Postup:
Propláchněte špenátové listy, nechte okapat a mezitím si nadrobno pokrájejte cibuli. Polovinu pokrájené cibule zpěňte na olivovém oleji a přidejte špenátové listy. Osolte a nechte podusit cca 10 – 15 minut. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte a poduste na cibulce. Zeleninový vývar přiveďte k varu a pomalu do něj za stálého míchání přisypávejte polentu.
Dejte pozor, polenta při varu vysoko prská! Za 3 minuty je polenta hotová. Do ještě horké polenty vmíchejte nastrouhaný sýr a máslo. Míchejte, dokud se obojí v polentě dokonale nerozpustí. Poté polentu odstavte. Česnek nakrájejte na tenké plátky a zprudka ho orestujte na olivovém oleji. Hotový špenát a žampióny na závěr dochuťte sójovou omáčkou tamari a pepřem.
Polentu servírujte ještě teplou a tekutou. Na ní dejte špenát, žampiony a nakonec orestované česnekové plátky s olivovým olejem. V létě podávejte s čerstvou zeleninu, v zimě přidejte kysané zelí nebo pikls.
Ingredience:
Postup:
Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2-3 minuty v osolené vodě, poté nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Nechte vychladnout. Připravte si dressing z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte. Zalijte připraveným dresinkem a znova řádně promíchejte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželku a mátu a nechte asi 30 minut odležet. Podávejte vychlazené.
Náš tip: Výborně chutná s arabským pita chlebem a cizrnovým humusem.
Ingredience?
Postup:
V mixéru rozmixujte cibuli, cizrnu, česnek a petrželovou nať. V míse smíchejte rozmixovanou směs, cizrnovou mouku, sodu, sůl, římský kmín a citronovou šťávu. Postupně přilévejte horkou vodu a míchejte. Těsto nechte odpočinout 5-10 minut.
V pánvi rozehřejte olej ve vysoké vrstvě tak, aby byl falafel ponořený. Lžící nabírejte těsto a tvarujte malé placičky. Falafel smažte dozlatova.
Tip: Pokud chcete falafel křupavější, před smažením jej obalte v cizrnové mouce nebo v kukuřičné strouhance.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.