24.11.2020 Jana Čiháková
Chléb s máslem, šunkou, sýrem nebo salámem je jednou nejtypičtějších studených večeří. A ačkoli mu nelze vytknout, že není dobrý, shodneme se parně na tom, že jím už nikoho neohromíte. Studené večeře přitom nemusejí být nuda. I ve studené kuchyni panují trendy, které z nouzovky vytvoří dokonalý gurmánský zážitek.
Avokádo a vejce, to je kombinace, která vás nezklame. Avokádo jen nakrájejte na plátky a položte na toast, který jste opekli na másle. Nahoru dejte zastřené vejce. To připravíte tak, že jej vyklopíte do naběračky a ponoříte na chvilku do vroucí vody s trochou octa.
Opečený toast můžete také potřít guacamole. Avokádo a rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte najemno nakrájenou cibulku, koriandr a zakapejte limetovou šťávou.
Plátky chleba můžete také potřít arašídovým máslem a poklást plátky nakrájených jahod. Američané by upřednostnili variantu s džemem namísto jahod, ale naše variace vám třeba zachutná víc.
Chléb zlehka opečte s plátky kvalitního kozího sýra a s ořechy. Po vyjmutí z trouby pokapejte trochu medem, přidejte nastrouhanou hrušku a oblíbené bylinky.
Plátky chleba potřete tvarohem, obložte plátky uzeného lososa. Můžete zakápnout citronovou šťávou a posypat koprem.
Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte k ní čerstvý sýr, sůl a pepř a umíchejte pomazánku. Natřete na plátky chleba a ozdobte plátky pečené dýně.
Pečenou řepu nakrájejte na plátky a poklaďte na chléb potřený tvarohem. Doplňte plátky kozího sýra, ochuťte olivovým olejem, tymiánem, osolte a opepřete. Chvilku zapečte.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.