27.04.2021 Jana Čiháková
Lutein, karotenoidy, lykopen nebo anthokyan. Co mají společného? Jde o látky, které mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, tělo je proto přirozeně potřebuje. Nemusíte si dokonce ani pamatovat výčet potravin, ve kterých je najdete. Stačí, když se budete řídit jejich barvou.
Ovoce a zelenina obsahují kromě základních živin, vitamínů a minerálních látek i tzv. fotochemikálie, tedy látky, kterým jsou přisuzovány ochranné vlastnosti. Každá skupina z nich v těle plní trochu jinou funkci, důležité jsou však všechny. Čím barevnější tedy bude váš „talíř“, tím více zdraví si naservírujete.
Zelenou barvu dodává ovoci a zelenině chlorofyl, zelený pigment zásadní pro fotosyntézu. Zelené plody zásobují organismus kyslíkem, zlepšují kvalitu krve a mají příznivý dopad na mozek. Ten díky dostatečnému množství kyslíku může lépe a rychleji fungovat; s tím následně souvisí i větší psychická pohoda. Podle Liverpoolské univerzity a výsledků její studie (z roku 1936) se bylo u laboratorních zvířat při krmení chlorofylem ze zelených rostlin zaznamenáno zvýšení rychlosti obnovy hemoglobinu o celých 50 %.
Barvu červeným potravinám dodává rostlinné barvivo lykopen, jehož velkou přidanou hodnotou je snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Jak uvádějí stránky Fér potravina „studie dokázaly, že lykopen funguje jako prevence proti rakovině prostaty, plic nebo žaludku a proti infarktu. Lidé konzumující pravidelně lykopen mají až o polovinu nižší riziko výskytu těchto nemocí. Kromě toho optimalizuje hladinu LDL cholesterolu.
Další důležité látky, které jsou pro červené plody typické, jsou antokyany. Tyto ve vodě rozpustné pigmenty vykazují silné antioxidační vlastnosti, působí protizánětlivě, snižují riziko vzniku nádorů, zlepšují paměť a celkově zpomalují proces stárnutí.
Za oranžové zabarvení ovoce a zeleniny zodpovídají především karotenoidy. Z nic si organismus vytváří efektivní formu vitamínu A, který je důležitý především pro zdravé oči. Dále ovlivňuje správný růst buněk, ale také zdravý vývoj placenty a spermatogenezi (tvorbu mužských pohlavních buněk). Karotenoidy platí za silné antioxidanty, které mimo jiné zpomalují degenerativní procesy v organismu.
Pro žluté plody je typický vysoký obsah luteinu, žlutého rostlinného pigmentu, který patří do skupiny karotenoidů, resp. xanthofylů. Lutein v těle funguje i jako antioxidant, je zásadní pro ochranu zejména očí před volnými radikály. Žluté potraviny navíc účinně čistí organismus, podporují regeneraci a příznivě ovlivňují lymfatický systém.
Látky, které způsobují modrou až fialovou barvu plodů, se nazývají anthokyany, silné antioxidanty, známé pro své „anti-age“ účinky. Eliminují zánětlivé a degenerativní procesy v těle, mírní zažívací potíže, podporují metabolismus a dýchání, zmírňují únavu a svalové vyčerpání. Plody modrofialové barvy příznivě působí také na lidskou psychiku a jsou považovány za lehká přírodní antidepresiva.
Tentokrát je řeč téměř výhradně o zelenině. Za favorita této skupiny je jednoznačně považován česnek, osvědčený přírodní lék. Česnek obsahuje allicin, jedno z nejmocnějších přírodních antibiotik se širokospektrálním účinkem.
Text Lea Raif, foto shutterstock
08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...
25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.