15.06.2015 Redakce, Wine food market
Malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. Navíc jejich příprava není náročná, stačí trocha trpělivosti při výrobě košíčků, zručnosti při míchání vanilkového krému a fantazie při zdobení ovocem...
Ingredience:
Těsto: 200 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 200 g másla, 2 žloutky, náplň: 1 vanilkový lusk, 400 ml mléka, 150 g moučkového cukru, 5 žloutků, 50 g kukuřičného škrobu, ovoce dle chuti, želatina
Postup:
Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla uděláme drobenku a poté ji zpracujeme se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočívat do ledničky na 30 minut.
Potom těsto uválíme na cca 3 mm a vykrojíme z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkneme do formiček a propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut.
Po upečení necháme košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Rozkrojíme vanilkový lusk, vyjmeme z něj semínka a vložíme je do mléka. Přidáme cukr a směs přivedeme k varu. Za stálého míchání přidáme žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě mícháme a vaříme dvě minuty.
Hotový krém dáme vychladnout. Košíčky naplníme krémem, ozdobíme sezonním ovocem a přelijeme želatinou. Podmínkou úspěchu jsou kvalitní suroviny - vše potřebné zakoupíte například ve Wine Food Marketu www.winemarket.cz.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
03.07.2015 | Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a vařit. To je základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce podle babiček. Víte, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukrem, bez želírovacícho cukru a tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? Jak na to radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.