05.06.2019 Jana Čiháková
Dejte šanci neotřelým chutím. Vyzkoušejte jehněčí sekaný tartar s mátou, hruškou a zrajícím ovčím sýrem podle receptu Jardy Žídka z Grang Hotelu River Park a přesvědčte, že jste mistři vařečky i toho největšího fajnšmekra.
Budeme potřebovat:
na nálev
na pyré
Postup
Chardonnay ocet, cukr, sůl, pepř a vodu dáme vařit. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky 4x4x4 mm. Uvaříme doměkka v připravené sladkokyselé šťávě a odložíme.
Semínka probereme, aby v nich nebyly kamínky a nezralá semínka. Potom dáme do kastrůlku s vodou a přivedeme k varu. Povaříme asi 1 minutu, scedíme, propláchneme a opět dáme do kastrůlku s vodou a celý proces opakujeme cca 5 x. Semínka nesmějí být hořká. Potom vaříme cca 30-45 minut do měkka.
Z octa, cukru a soli připravíme silný sladkokyselý nálev. Nalijeme na semínka a odložíme do chladničky.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme smetanu a mléko. Podusíme do měkka. Podle potřeby podlijeme vývarem. Umixujeme, dochutíme a propasírujeme. Necháme zchladit a odložíme do ledničky pro další použití.
Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme řepkový olej, sůl, pepř, hrušky, žloutek, jarní cibulku,
promícháme a ochutnáme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.
Dáme na talíř a navrch dáme kousky sýru roquefort, marinovanou hořčici, kapucínkové listy. Podáváme s topinkami z pařené buchty.
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.