27.01.2014 Ing. Olga Hudcová
Rozhodli jste se zhubnout? Potřebujete poradit s léčebnou výživou? A víte, s kým se poradit?
Komu jde o vaše zdraví, kondici a radost z udržitelných výsledků a komu o obsah vaší peněženky? A co legislativa – kdo je zodpovědný za případné riziko?
Nutriční terapeut, nutriční specialista, výživový poradce, obezitolog a dietolog. Jednotlivé profese mají mnoho společného, ale navzájem se i liší. Jednak zaměřením a rozsahem působnosti, jednak vzdělávacím procesem, který musí jejich vykonavatelé podstoupit.
Zájem o problematiku správného stravování, výživy jako prevence, ale i součásti léčby řady onemocnění narůstá. Všudypřítomný dostatek jídla a minimum pohybu nahrávají smutnému faktu - nadváha a obezita se tak šíří jako lavina! A ruku v ruce s tímto přibývá i lidí, kteří se výživovým poradenstvím zabývají profesionálně. Proto přinášíme praktický návod, jak se v této oblasti zorientovat.
Nutriční terapie je nelékařský zdravotnický obor podobně jako třeba fyzioterapie. Tento obor se studuje na vysokých a vyšších odborných školách, kde absolvent získá kompletní vzdělání. Jako nutriční terapeuti jsou označovány i středoškolsky vzdělané dietní sestry, které pro několikaletou praxi mohou toto označení užívat.
Po získání „Osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu“ (dle předpisu č. 96/2004 Sb., zákona
o nelékařských zdravotnických povoláních) je nutriční terapeut plně kompetentní k samostatně vykonávané odborné činnosti
v souladu se získanou kvalifikací.
Kde se s nimi setkáte? S největší pravděpodobností v nemocnici, buď na oddělení klinické výživy, nebo v nutriční ambulanci. Není výjimkou, že je najdete i na endokrinologii, gastroenterologii, obezitologii nebo diabetologii.
Jak vypadá pracovní náplň nutričního terapeuta zaměstnaného v nemocnici? Sestavuje stravovací plány pro jednotlivé diety, upravuje dietní či stravovací plány pro jednotlivé pacienty dle jejich diagnózy, propočítává energetickou a biologickou hodnotu diet. Mezi povinnosti patří kontrola kvality stravy připravované stravovacím zařízením. Účast na nutričních konziliích znamená, že u pacientů, jejichž výživa by mohla být problematická a hrozil jim nedostatek některých živin nebo podvýživa, si ošetřující lékař vyžádá odborný názor nutričního terapeuta.
Nutriční terapeut provádí edukaci pacienta nebo jeho rodinného příslušníka. Podá informace, jak se nadále stravovat, které potraviny je třeba vyloučit, z jakých potravin by se naopak běžný jídelníček skládat měl, jaké technologické úpravy pokrmů je vhodné volit. O těchto činnostech vede příslušnou evidenci. Na nutriční terapeuty působící v nemocnici se lze většinou obrátit i v případě, že máte jako zdravá osoba dotaz ohledně běžného stravování. Vyšetření a poradna při zdravotnickém zařízení by měly být zdarma.
Upřednostňujete-li individuálnější přístup, volbou je návštěva soukromého nutričního terapeuta. Musíte ale počítat s tím, že za jejich péči si většinou budete muset připlatit. Poradenství poskytované zdarma, za účasti pojišťovny je možné například tehdy, pokud poradna působí v rámci nemocnice. A důležitá informace: Za svou činnost jsou nutriční terapeuti a nutriční specialisté odborně i právně odpovědní!
Nutriční asistent je absolvent čtyřletého studia na střední zdravotnické škole. Smí pracovat pouze pod odborným dohledem nutričního terapeuta. Za výkon povolání nutričního asistenta se považuje činnost v rámci specifické ošetřovatelské péče pod odborným dohledem nutričního terapeuta. Dále se nutriční asistent ve spolupráci s lékařem podílí na preventivní, léčebné a diagnostické péči v oboru klinická výživa.
Dietolog je lékař. Dle názvu by se mohlo zdát, že se zabývá různými dietami, případně hubnutím. Tak je tomu ale jen zčásti. Dietolog řeší široké spektrum problémů, které vychází nejen ze špatných stravovacích návyků, ale také souvisí s výživou při různých onemocněních. Obezitolog je lékařspecializující se na diagnostiku a léčbu obezity.
Obecná náplň práce je obdobná jako u nutričního terapeuta či specialisty. Spočívá ve zhodnocení současných stravovacích a pohybových návyků. Ve spolupráci s klientem pracuje na jejich nápravě. V celém procesu se využívají pokročilé metody a úzce se spolupracuje i s ostatními profesemi, většinou s psychologem, psychiatrem či internistou.
Ke zhodnocení výživových zvyklostí využívá počítačového vyhodnocení zpravidla týdenního záznamu příjmu potravy, důležitá je i podrobná nutriční anamnéza, vyplnění grafu vývoje tělesné hmotnosti, antropometrické vyšetření, psychologické vyšetření, lépe i základní laboratorní vyšetření krve (glykémie, krevní tuky, cholesterol). Při dalších kontrolách se postupně pracuje na zlepšení jídelních zvyklostí.
Lékař vám poradí, ale nevýhodou může být nedostatek jeho času. Proto je ideální propojení spolupráce lékaře se zdravotníkem (NT). Obvyklou klientelou jsou pacienti, které kvůli nadváze či obezitě postihnou nějaké zdravotní potíže, nebo potřebují rychle zhubnout, protože je čeká operace. Je pravděpodobné, že k vám bude přistupovat hodně medicínsky, odborně, možná trochu stroze. Pravděpodobně odhalí váš problém a pomůže. Péče může být hrazena zdravotní pojišťovnou, má-li s ní smlouvu. V neposlední řadě vám lékař může předepsat i léky, např. antiobezitika nebo poskytnout konzultaci ohledně bariatrických operací.
Výživový poradce je zpravidlaabsolvent rekvalifikačního kurzu (akreditace daného studia ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy) různé délky i kvality. Měl by být odborníkem na zdravý životní styl - svými doporučeními pomáhat ke změně hmotnosti pomocí úpravy jídelníčku v kombinaci s pohybovou aktivitou. V kompetenci výživového poradce je poskytovat poradenství v oblasti výživy pouze u zdravých osob. Nutno podotknout, že obezita je chronické onemocnění způsobené nahromaděním velkého množství tuku v těle. Obezita s sebou nese i řadu zdravotních komplikací a výživový poradce nemusí zvládnout posoudit případná rizika.
Další ošemetnou záležitostí je prodej doplňků stravy, koktejlů a dalších „zázraků“. Častá je totiž spolupráce
s farmaceutickou firmou, která prostřednictvím poradců propaguje různé hubnoucí přípravky. Snadno se dá využít toho, že peníze vydáváme nějak lehčeji než energii. Ono totiž bezbolestné užívání pilulek je přitažlivější než představa pravidelné návštěvy tělocvičny.
Nejčastěji různých wellness a fitness centrech, také mohou podnikat na živnostenský list a provozovat poradnu zdravého životního stylu. Legislativa je u nás v tomto směru totiž značně benevolentní. Poradenství ve výživě je volná živnost. A to znamená, že živnostenské oprávnění obdrží po splnění obecných podmínek v podstatě každý žadatel. Není třeba předkládat jakýkoliv doklad o vzdělání. A co hůř, tito poradci pak mohou začít rovnou radit v oboru Poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků. A tak není výjimkou, že v oblasti výživy podnikají i absolventi víkendových kurzů či dokonce kurzů pořádaných pouze po internetu. Smutné je, že služeb mnohých „pseudoodborníků“ využívá stále hodně lidí, přestože za výsledky své činnosti nemusí být právně ani odborně odpovědní! Výjimkou jsou po 1.1.2014 osoby, které „se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dávají tím najevo, že jsou schopny jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jejich povoláním nebo stavem spojena. Jednají-li bez této odborné péče, jde to k jejich tíži.“ A tento odborník pak „nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti.“ (§ 5 a § 2950 předpisu č. 89/2012 Sb., občanský zákoník)
Konzultace u výživového poradce je zpoplatněna vždy, zdravotní pojišťovna s nimi smlouvu uzavřít nemůže.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.