Téma měsíce: Jak na kvalitní kávu?

Téma měsíce: Jak na kvalitní kávu?

30.05.2014 Mgr. Kateřina Bendlová

Jak kávu správně nakoupit a jakou vodu používat při její přípravě?

Jak na kvalitní kávu?

1)     Nákup. Pokud si neplánujete otevřít rodinnou kavárnu, vyhněte se lákavým nabídkám na nákup obřího balení za výhodnou cenu. Pokud budete mít doma balení otevřené několik měsíců, vyprchá vám z něho veškeré aroma a na kávě si příliš nepochutnáte. „Je lepší ji nechat v původním balení, aby k ní nemohl vzduch. Nedoporučuji kávu dávat do lednice, dostane po vyndání teplotní šok,“ říká mistryně republiky ve vaření kávy Petra Veselá.

2)     Mletí. Nejchutnější kávu samozřejmě připravíte z čerstvě namletých zrn, tedy namletých bezprostředně před přípravou a na kvalitním mlýnku. Na jeden šálek je vhodné množství 8 až 10 gramů.

kava

3)     Příprava. Ideální teplota pro zalévání kávy je 92 °C. Vařící voda je zcela nevhodná – káva se přepálí a má nepříjemně trpkou chuť. Kávovar si teplotu ohlídá sám, pro klasickou přípravu platí jednoduchá rada: vodu uvařte a počkejte minutu, než kávu zalijete. Pokud chcete jít opravdu do detailů, používejte jen pramenitou vodu, lépe tvrdší než příliš měkkou.

4)     Podávání. Káva by se měla servírovat v předem vyhřátém šálku a hlavně vždy horká. Říká se, že je lépe čekat na kávu, než nechat čekat kávu.

Turek – české specifikum

Česká stálice a noční můra znalců kávy. Turek si dlouhodobě drží své neotřesitelné prvenství v oblibě u českých spotřebitelů, i dnes je devět z deseti šálků kávy připravených doma právě v této podobě. Připravuje se z jemně umletých kávových zrn, která se zalijí horkou (nikoli vařící) vodou. Z odborného hlediska je právě dlouhý kontakt kávy a horké vody hlavním problémem. Do nápoje se z lógru neustále uvolňují rezidua z pražení a další kofein, což není pro kvalitu kávy ani pro zdraví konzumenta žádoucí. Ideální by bylo po pár minutách lógr oddělit. Vhodnou alternativou je proto tzv. french press, kde se nechá mletá káva zhruba tři minuty louhovat ve skleněném válci, poté se pístem stlačí na dno a nápoj se servíruje.


Mohlo by vás zajímat

Šlapeme si po jídle

18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Když se řekne chleba, víte, že…?

30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.