18.09.2019 Jana Čiháková
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos zkontrolovali na sto prodejen burčáku, odebrali 42 vzorků buď českého nebo zahraničního částečně zkvašeného moštu, chyba se ale našla pouze v jednom vzorku.
Pod Pavla Kopřivy, tiskového mluvčího SZPI, však třeba přihlédnout k faktu, že testy trvají až šest týdnů, další chyby se tak ještě můžou prokázat. Inspektoři se dnes v ukázce kontroly pro média podívali do pražské vinotéky Noelka v blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad, kde pochybení nezjistili. Poté dorazili do foyer metra na I. P. Pavlova. Tam prodavačka nabízela pod cedulkou burčák bílý nápoj z maďarských hroznů, což legislativa neumožňuje.
Za burčák lze označit pouze nápoj z českých a moravských surovin. Navíc ve stánku neměla průvodní doklady k výrobku, člověk jednající za firmu pak inspektorům po telefonu řekl, že se na prodejnu nedostaví. Prodavačka také nabízela maliny, které byly označené jako německé i polské, což je podle inspekce také problematické.
Postihu se podle mluvčího SZPI nevyhnou ani ti prodejci, kteří nabízejí zahraniční částečně zkvašený mošt pod některou alternativou názvu burčák, například když na informační ceduli napíšou "Burčáááák". V méně závažných případech inspekce ukládá pokutu v řádu desítek tisíc korun, v závažných a pro zdraví nebezpečných nálezech je možné uložit až 50milionovou pokutu, dodal Kopřiva.
Všechny odebrané vzorky analyzuje brněnská laboratoři SZPI. Používá k tomu nukleární magnetickou rezonanci a hmotnostní spektrometr izotopových poměrů. "Hmotnostní spektrometr slouží ke zjištění přidané vody. Podle vinařského zákona nesmí nejen burčák, ale ani víno obsahovat jinou vodu než tu obsaženou v hroznech. Ta má zcela jiné parametry než voda ve vodovodním řadu," řekl vedoucí oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.
Nukleární magnetická rezonance umí rozeznat, zda byl do burčáku nebo vína přidán cukr nad povolený limit. Podle předpisů pouze dvě procenta celkového alkoholu smí pocházet z přidaného cukru.
Zároveň odborníci zjišťují, zda burčák pochází opravdu z hroznů z České republiky. Pomocí analýzy izotopů uhlíku, vodíku a kyslíku dokážou stanovit, odkud použité hrozny pocházely.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
15.03.2024 | Na českém trhu je známe spíš pod označením krabí tyčinky, nicméně existují i surimi z ryb, krevet, či krabích klepet. Jen se k nám moc nedovážejí. Jak obecně ale poznat kvalitu tohoto typu sortimentu? Testovali jsme…
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.