11.07.2016 Redakce
Každému chutná něco jiného. Někdo si objedná k obědu svíčkovou se šesti, jiný zase preferuje saláty s grilovaným kuřetem. Stejně tak tomu je i v případě používání nejrůznějších majonéz a kečupů.
Grilovací omáčky mají dlouhou dobu trvanlivosti. Najdete je často v regálech u kečupů nebo ve speciálních sezónních gril-koutkách, které některé prodejny mají. Ačkoli je doma můžete mít ve špajzu klidně rok, po otevření patří bezpodmínečně do lednice. Omáčky by také neměly stát dlouho v teple. Nejsou tomu uzpůsobené. Pokud tedy s přáteli chystáte grilovací party, správný způsob není postavit celá balení na stůl, ale vyklopit do mističky a zbytek neprodleně uložit do lednice.
Ve skle nebo v plastu?
Do čeho výrobce svou omáčku uloží, se liší kus od kusu. Zda sklo či plast, to opravdu záleží na vašich preferencích a také na tom, čemu ze spotřebitelského hlediska dáváte větší váhu. Nám se například líbí, že u obalů ve skle vidíte obsah. Mohli jsme si tedy prohlédnout částečně i texturu omáčky, zda obsahuje nějaké kousky i jak tmavá je její barva. U barbecue se nám třeba potvrdil předpoklad, že ty více červené tíhnou chuťově spíš ke kečupům, ty tmavší byly většinou pikantnější a kouřovější.Avšak pokud dávkujete přímo ze skleněné láhve, pravděpodobně vás tu potrápí obdobný „kečupový problém“. Dlouho nic neteče a pak si na maso nalijete polovinu nádoby. To se vám u plastového obalu díky praktické „hubičce“ nestane. Plast se vám také nerozbije a co se hmotnosti týče, sklo mu nemůže konkurovat. Nicméně jeho hlavní nevýhodou je zase propustnost, při které dochází k průniku vodní páry, molekul látek a složek vzduchu.
Výsledek testu se dočtete v srpnovém čísle Světa potravin, které je v prodeji od 25. 7. 2016
29.05.2024 | Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Tes- tování, které provedli odbor- níci na senzorickou analýzu ve spolupráci s Potravinářskou komorou a akreditovanou la- boratoří, prokázal pochybení Vhned u čtyř výrobků...
28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.
22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.