09.12.2023 Jan Pivoňka
Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?
Obsah cukru ve snídaňových cereáliích značně kolísá, stejně tak se mění i původ cukru v nich. Nejméně cukru z běžně používaných složek snídaní obsahují ovesné vločky, jejich dochucováním však cukr postupně přidáváme. Rozhodně je lepší výrobky dochucovat ovocem než cukrem nebo džemem, který obvykle rovněž obsahuje hodně přidaného cukru. Dalším z produktů s přiměřeným obsahem cukru jsou kukuřičné lupínky, u kterých se obsah cukru pohybuje okolo 6 %. Následují ostatní výrobky různých tvarů jako jsou kroužky, kuličky, lupínky apod., u kterých je obsah cukru velmi variabilní a může se pohybovat v rozmezí jednotek procent až po zhruba 30 %. Medové kroužky stojí na pomyslném vrcholu této pyramidy a patří tak z tohoto pohledu mezi výrobky s vysokým obsahem prázdných kalorií. Řada výrobců si je však této skutečnosti vědoma a snaží se dohnat nepříznivý obsah cukru vyšším obsahem vlákniny nebo fortifikací vitamíny, což je rozhodně chvályhodné, nicméně je zřejmé, že fortifikace potravin by neměla nahrazovat pestrou stravu zahrnující přirozené zdroje vitamínů a minerálních látek.
Dnes je nabídka nejrůznějších snídaňových cereálií na trhu velmi široká a cereální snídaně se staly běžnou součástí stravy mnoha lidí po celém světě, i proto, že představují jednoduchý a rychlý způsob snídaně. Vhodné je však cereálie nekonzumovat samotné, ale kombinovat je s dalšími složkami, jako jsou jogurty, případně další kysané mléčné výrobky a ovoce. Původní myšlenky Jamese Caleba a Johna Harveye Kellogga však zůstaly zachovány pouze v některých produktech s nižším obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny. Jak obstály medové kroužky různých výrobců můžete posoudit v našem testu.
Rada: Pokud medové kroužky konzumujete, neměli byste je jíst jen samotné… v této podobě se obvykle jedná skutečně o velmi sladkou potravinu, která by měla být spíše dezertem než základem snídaně. Vhodné je kroužky kombinovat například s mlékem nebo kysanými mléčnými výrobky.
Chuť: Medové kroužky jsou známé svou sladkou chutí. Vnímání chuti bude záviset na tom, zda konkrétní spotřebitel preferuje sladké potraviny. Některé osoby mohou je považovat za velmi chutné a sladké, zatímco jiní mohou považovat tuto sladkost za příliš intenzivní.
Textura: Medové kroužky jsou obvykle křupavé a chrupavé.
Aroma: Vůně medových kroužků je také důležitým faktorem. Medové kroužky mohou mít výraznou medovou nebo medově skořicovou vůni.
Vzhled: Vizuální prezentace potravin je také důležitým aspektem vnímání. Medové kroužky mají typicky zlatavou barvu a pravidelný kruhový tvar.
Senzorické preference jsme si netroufli hodnotit za spotřebitele. Raději jsme popsali vlastnosti výrobků zařazených do testu, abyste si sami mohli vybrat jaký typ výrobků preferujete. A vskutku je z čeho vybírat od výrobků s intenzivní medovou chutí až po výrobky u kterých byste bez obalu asi ani nepoznali, že má být medové. Rovněž v intenzitě cereální chuti, sladké chuti nebo textuře byly rozdíly značné. Použitá stupnice pro hodnocení chutí podle intenzity vjemu sestupně.: intenzivní, silná, střední, slabá, neznatelná. Použitá stupnice pro hodnocení textury: hrubý, střední, jemný.
Obsahy vlákniny se pohybovaly v rozmezí 5,8 – 9,8 g/100g, což je možné považovat za přijatelné u tohoto typu výrobků. Obsahy cukrů se pohybovaly mezi 16 a 27 g/100 g. Obvykle je u tohoto typu výrobků považován za přijatelný obsah cukrů do 20 g/100g. Je tedy je zřejmé, že se jedná o výrobky s vysokým obsahem cukru a tomu by měla odpovídat i jejich konzumace. Řada výrobků byla rovněž fortifikována různými vitamíny v množství 15-100 % doporučené denní dávky ve 100 g. Fortifikace vitamíny je dobrým počinem nicméně by s ohledem na vysoký obsah cukrů neměla u spotřebitelů vzbuzovat dojem, že se jedná o výrobky, které by měli zařazovat do jídelníčku ve větších množstvích.
Obsah medu se pohyboval v rozmezí 1,3-5,1 %. Všechny výrobky obsahovaly více cukru, tudíž med byl vždy použitý pouze jako jedno z dalších sladidel do výrobku.
Zda byly všechny použité mouky vždy v podobě mouk celozrnných se ze složení nedozvíme (údaj „celozrnný“ není povinnou informací), nicméně význam použití celozrnné mouky je mimo obsahu minerálních látek i v obsahu vlákniny, kterou můžeme hodnotit podle tabulky výživových hodnot.
Zdánlivě dlouhá a komplikovaná složení některých výrobků jsou způsobena faktem, že výrobci do složení uvádějí všechny vitamíny a minerální látky, které využili k fortifikaci a složení pak působí poměrně komplikovaným dojmem.
Vzhledem ke skutečnosti, že tentokrát se jednalo o výrobek, kde mohou být preference hodnotitelů velmi různé, jsme výrobek po senzorické stránce pouze popsali, aniž bychom jej známkovali. Známka je tedy sestavená z výživové hodnoty výrobku při jejíž kalkulaci jsme uvažovali obsah cukrů, bílkovin, vlákniny, nasycených mastných kyselin a soli. Dále jsme hodnotili, zda je výrobek fortifikovaný vitamíny a kolik obsahuje medu podle deklarace. Váha jednotlivých aspektů při hodnocení byla 50 % výživová hodnota, 25 % fortifikace vitamíny a 25 % obsah medu.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.06.2024 | V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.