18.06.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Samotná voda vám nechutná, a tak občas sáhnete po té s ovocnou příchutí? Rozhodli jsme se ochucené vody otestovat a zhodnotit jejich složení, chuť i kvalitu značení.
Navíc jsme zjišťovali, jak je to s jejich zdravotní nezávadností, a hlavně – zda jsou vhodné jako nápoje pro děti. Právě ty je totiž mají ve velké oblibě.
Nakoupili jsme 24 vzorků balených ochucených vod v běžné tržní síti, vody minerální, pramenité i pitné. Analyticky i senzoricky je testovali odborníci Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zjišťovali obsah cukru, dusičnanů, konzervačních látek, kyseliny askorbové (vitaminu C) a stanovili i profil použitého aroma. V senzorické porotě zasedlo 32 členů, u každého vzorku hodnotilo chuť, vůni, intenzitu ovocného aroma a sladké chuti 16 lidí.
Kromě vody je základní složkou ochucených nápojů aroma a cukr. Slazené cukrem, v množství průměrně 37 gramů na litr, byly všechny testované vzorky, kromě výrobku Toma Natura Pomeranč. Nejsladší vůbec byl vzorek Saguaro Jahoda s 22 kostkami cukru v 1,5litrovém balení. Všechny nápoje určené dětem obsahovaly kolem 40 gramů cukru na litr a po vypití lahvičky tak dítě má v podstatě vybránu polovinu své denní dávky cukru. Navíc si vytvoří návyk na sladkou chuť, který ho již neopustí. Je proto možné, že i v dospělosti bude dávat přednost aromatizovaným potravinám, protože mu přirozená chuť potravin a nápojů bude připadat příliš mdlá.
Chuť ovoce dodávají vodám aromata, tedy látky jak přírodní, tak uměle vyrobené. Zajímá vás, jaký druh byl použit při výrobě vody, kterou pijete? Z obalu se to bohužel nedozvíte, výrobce druh aromatu uvádět nemusí. Ta přírodní jsou ovšem velmi drahá, a proto se obecně používají mnohem méně, a na obalu je poznáte podle formulace například „přírodní malinové aroma“ v případě malin.
A jak vzorky vod hodnotila senzorická porota? Nejoblíbenější příchutí se na plné čáře stala malina – nejvíce porotě chutnala Korunní Malinovka. „Při degustaci jsme hodnotili chuť, vůni a kvalitu chuti, tedy jestli je výrazná ovocná, dále samostatně kvalitu a intenzitu sladké chuti,“ vysvětluje Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z VŠCHT v Praze. „Na žádný vyloženě špatný výrobek s chuťovými vadami nebo jinými závadami jsme nenarazili. U řady výrobků ovšem bylo cítit, že se jedná o syntetické příchutě, protože nechutnaly po typickém čerstvém ovoci. Chuť umělých sladidel se v poslední době již hodně přiblížila chuti cukru, ale cítit přece jen je. Potěšila mě nepřítomnost intenzivní sladké chuti u většiny nápojů, což je pozitivní – když tyto nápoje konzumují děti, zvyknou si na příliš sladkou chuť.“
Na obsahu cukru záleží i energetická hodnota nápoje. Pokud je cukru velké množství, z výživového hlediska se nejedná o ideální nápoj. I z tohoto důvodu dává mnoho zákazníků přednost nápojům s náhradními sladidly, které snižují energetickou hodnotu a samozřejmě i příjem cukru. Všechna sladidla používaná v tuzemském potravinářství musejí být bezpečná a povolená do potravinářských výrobků, ovšem v případě konzumace těchto nápojů malými dětmi, které mají nízkou hmotnost, by mohlo dojít k překročení přijatelné hodnoty. Závažné ohrožení zdraví ovšem nehrozí ani v tomto případě.
Některé z testovaných vzorků obsahovaly i konzervanty. Pokud tedy děti v horkých letních dnech vypijí nadměrný počet těchto nápojů, přijmou nejen větší množství sladidel, ale také konzervačních látek. Například kyseliny askorbové (vitaminu C), která se do vod přidává kvůli svým antioxidačním vlastnostem, jež chrání aroma nápoje před působením kyslíku. Nejde tedy o obohacení vody vitaminem, ale o aditivum důležité pro technologii výroby. Mnoho vzorků obsahovalo i chemické konzervační látky.
Pozitivním zjištěním testu pak určitě je, že ochucené vody neobsahují umělá barviva a že se obsah dusičnanů podle výsledků analýz pohyboval hluboko pod limitem. Navíc mohou být ochucené vody rychlým zdrojem energie.
Jak číst tabulky?
Obsah cukru: součet sacharózy, glukózy a fruktózy. Cukr je navíc přepočítán na kostky cukru v půl litru vody.
Cena: Uvádíme cenu přepočítanou na jeden litr.
Složení: Uvádíme druh vody (pramenitá, minerální nebo pitná), druh sladidla a ochucující složky.
Porota: 32členný panel porotců hodnotil chuť, vůni, intenzitu ovocného aroma a sladké chuti školními známkami od 1 do 5.
Známka testu: Zahrnuje senzorické hodnocení (50 %), obsah cukru (20 %), dusičnany (10 %), konzervační látky (10 %) a informace na obalech (10 %)
Co se přidává do ochucených vod?
Přírodní aroma: Pochází z přírodních surovin, například fermentací mikroorganizmů z glukózy.
Nemusí pocházet přímo z ovoce, chuťově se jen podobá a musí obsahovat pouze přírodní aromatické
látky nebo aromatické přípravky.
Aroma: Je vždy uměle vyrobené a vždy by takto mělo být označováno, aby nedocházelo ke klamání spotřebitele. Může obsahovat jak přírodní, tak syntetické látky s aromatickými vlastnostmi. Aromata obecně dodávají pokrmům vůni a chuť, zesilují chuť nebo ji nahrazují.
Přírodní jahodové aroma: Alespoň 95 % aromatické složky bylo získáno z jahod.
Co hledat na obalu?
Na obalu ochucené vody musí být uvedena:
energetická hodnota
lokalita a název zdroje (u vody minerální a pramenité)
údaj „sycený nápoj“, pokud byla voda dosycena oxidem uhličitým (u vody minerální a pramenité)
aroma, pokud bylo použito při výrobě
11.06.2024 | V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?
22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.
19.04.2024 | Jogurty patří mezi potraviny, které jsou ceněné pro svůj nutriční přínos. Obsahují cen- né bílkoviny a vápník a mají i významný vliv na střevní sys- tém a zažívání díky přítom- nosti zdraví prospěšné mik- Nroflóry. Platí to ale u všech?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.